Jag har läst förfärliga reportage och rapporter om hur västvärldens teknikskrot dumpas olagligt i utvecklingsländer. Framför mig ser jag miljöer med människor som bränner kablar för att få fram metaller och barn som leker i tungmetallångor. Här är ett exempel på sådant reportage. Vedervärdigt!
Omhändertagandet av el-skrot måste bli bättre och den olagliga och otroligt oetiska dumpningen i u-länder måste stoppas. Av detta skäl har jag skrivit en motion om el-skrot och också är ansvarig i folkpartiet för avfallsfrågor.
Idag har vi i Miljöutskottet haft diskussioner med regeringen om nya eu-förslag (WEEE och RHOS-driektiven) för att skärpa användningen av farliga ämnen i elektriska produkter och om el-avfall. Bl.a. ska fler farliga ämnen förbjudas, målen för insamlingen höjas och tillsynen skärpas. Enligt Greenpeace samlas enbart 25% av EU-ländernas el-avfall in under ordnade förhållanden. Målet är satt att minst 65% av allt el-avfall ska samlas in. Sverige är bäst och når detta mål nu. Samtidigt producerar vi en stor mängd el-avfall (ca 17 kg per person per år) och kilovis är det alltså mycket i Sverige som hamnar fel.
Både på eu-nivå och i Sverige måste vi alltså samla in mer. Förslaget om skärpt EU-lagstiftning är i sin linda. EU-paralamentet ska börja jobba med denna fråga i höst. Välj någon i valet som bryr sig om denna fråga! Ställ frågor till den kanidat du tänker lägga din röst på! Det tänker jag göra.
KGE
Bra att du driver denna viktiga fråga. En kommmentar: 12 juli 2007 trädde en ny EU avfallstransportförordning ikraft. Den reglerar bl a illegala transporter av el-skrot till tredje världen. Dessa regler gäller även i Sverige men Sverige har fortfarande, mer är 2 år senare, inga straffbestämmelser i Miljöbalken kopplade till denna förordning. Sveriges myndighet behöver i första hand verktyg för att bekämpa den illegala handeln med avfall. Varför uppfyller vi inte EUs krav på att det ska finnas kännbara avskräckande straff för illegala gränsöverskridande avfallstransporter?
SvaraRadera