Christian Broberger pekar på delar i hjärnan |
Idag har jag besökt Christian Broberger, forskare i neurovetenskap - dvs hjärnan - vid Karolinska Institutet. Jag och Nina Lundström, ledamot i utbildningsutskottet för FP, var där för att inhämta tankar och förslag inför kommande forskningsproposition. Christian Broberger är vice ordförande i Sveriges Unga akademi och genom RIFO (Riksdagsledamöter och Forskare, där jag är med i styrelsen) hade jag snappat upp att han har tankar kring hur framtida forskning kan utvecklas med stöd av bra politik.
Det var mycket spännande att besöka labet där vi såg en doktorand iordningsställa ett prov av en mushjärna i syfte att titta på tunna skivor av djurets hypothalamus i mikroskop. Hypthalamus styr mycket vitala funktioner och därför fungerar människans hypathalamus mycket likt den hos en mus. Att förstå elektriska signaler och cellernas funktion i hypothalamus kan bl.a. ge ökad förtåelse och i bästa fall botemedel för olika sjukdomstillstånd. Otroligt fascinerande!
Förberedelse av prov för att titta på mushjärna i mikroskop |
Vi talade också om att det är viktigt att unga forskare som varit ute och lärt nya saker måste beredas utrymme att utveckla sig när de kommer tillbaka till Sverige. Det leder in på frågan hur forskningsmedel ska fördelas. Broberger framhöll att visst är publicering ett viktigt mått, men forskningsplaner för framtida projekt måste få större betydelse.
Slutligen kom vi in på slumpens betydelse i forskningen och den enskilde forskarens drivkraft. Riktigt stora upptäckter vet man inte när man ska hitta. Broberger sa att de kan t.ex. vara resultatet av ett möte med en annan forskare som leder till en givande diskussion och så testar de något nytt tillsammans. Ska jag försöka mig på en sammanfattning av vad vårt möte förde med sig skulle jag säga: att ett öppet klimat, vettiga resurser, människor med olika bakgrund och stimulans av enskildas nyfikenhet ger goda förutsättningar för framgångsrik forskning.
KGE
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar