onsdag 15 juni 2011

Riksdagen går in på upploppet med stora debatter

Riksdagen går in på upploppet inför sommaruppehåll. Veckan startade med fem timmar debatt om KU:s stora granskningsbetänkande – riksdagens mest omfattande betänkande. Här finns länk till granskningsdebatten (jag hade tre anföranden: i protokollet nr 4, 21 och 57 ).

Vi debatterade också vallagen och hur vi ska få rättsäkrare val i Sverige. Regeringen fick, i och med voteringen idag, i uppgift att bl.a. se över lokalerna för förtidsröstningen, utbildningen för röstmottagare, om det ska få finnas partisymboler på valsedlar och hur man kan öka möjligheten för personer med funktionsnedsättning att rösta och behålla valhemligheten. Mitt anförande i debatten tog utgångspunkt i FP-rappporten "Demokrati har begärts och ska verkställas" som vi släppte i februari och som innehåller 15 konkreta exempel på hur det svenska valsystemet bör förbättras.

Idag på förmiddagen drabbade partiledarna samman i partiledardebatt. Två nya partiledare gav förnyelse till debatten. Juholt själv visade sig dock inte vara mycket av en förnyare utan det lät mest som om Göran Persson var tillbaka igen.

Riksdagveckan förlängs med debatt och votering om fortsatt svenskt deltagande i den militära insatsen i Libyen. Det var ett ämne Juholt höll sig långt ifrån i dagens debatt. Han hittade kanske inte fler vinklar! Björklund (fp) var den enda, så länge jag lyssnade i alla fall, som lyfte utrikespolitiken och den förfärliga situationen bl.a. i Syrien där regimen har avrättat, massarresterat och torterat tusentals människor för att trycka undan demokratirörelsen. Heder åt Björklund att han också ser dessa kämpande människor utanför den svenska landsgränsen!

Efter partiledardebatten var jag, i egenskap av ordförande för svensk-franska parlamentarikerföreningen, bjuden till den franske ambassadören på lunch . Det var trevligt även om vi inte höll med varann om hur framtida EU-budget bör se ut.

Det är sommarväder i Stockholm. Turisterna strömmar till mot Gamla Stan. I vintermörkret, med längtan efter ljusa kvällar, köpte jag en bok om stadsvandringar i Stockholm. Ska se om jag hittar en lämplig tur för en kvällspromenad!

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar