onsdag 25 april 2012

Besök på Linköpings Universitet för stärkt forskning


Från den 1 maj är jag tjänstledig från riksdagen fram till årsskiftet 2012/13. Det har därför varit en hel del att göra på sista tiden och blogginläggen har varit mindre täta.

Till hösten kommer en av mandatperiodens viktigaste propositioner - forskningsproppen som sträcker sig över 4 år- och den är viktig både för Sveriges och Östergötlands utveckling. Därför har jag under våren arbetat med att lyfta kunskapen om Linköpings Universitets styrkeområden hos nyckelpersoner.

Något av det mest spännande som hänt på sista tiden var ett besök på Linköpings universitet där FP:s ledamöter i utbildningsutskottet, Reza Zarenoe, lokal folkpartist i landstinget, och jag träffade ledningen för universitetet och den medicinska fakulteten och flera framgångsrika forskare. Fokus för vårt program var LiUs stora styrka i att kombinera medicin och teknik. Bl.a. gjorde vi ett besök på CMIV (Centrum för medicinsk bildvetenskap) där vi fick se fantastiska resultat av medicin- och teknikforskning med mycket stor patientnytta (fotot). 

Mitt budskap är och att det är dags att höja de statliga forskningsanslagen till LiU som varit mycket låga i jämförelse med andra stora universitet. Likaså bör LiU komma väl ut när det gäller att öka antalet studieplatser på läkarutbildningen. Läkarutbildningen har varit mycket framgångsrik och regionalt är de här redo att bygga ut med nästan 50 platser genom ett ökat samarbete med sjukhuset i Norrköping. Det är utom allt tvivel att LiU förtjänar och kan göra nytta av ökade resurser och att en utökning av antalet platser på läkarprogrammet är efterfrågad både från studenter och allmänhet.

Den 30 maj kommer min motion om utländska doktorande upp i kammaren. Jag vill att forskarstuderande ska få likvärdiga villkor som arbetskraftsinvandrare. Jag får många brev från utländska doktorander som är oroliga för sin sitution och som stödjer mig. Nyligen fick jag mail från en doktorande somstartat en petition och facebokksida till stöd för min motion. På tre dagar hade han fått över 1000 namnunderskrifter. Härligt! Motionen kommer troligen som vanligt bli avslagen, men jag hoppas den bidrar till att regeringen kommer med förslag till lagändring till hösten, antingen i forskningspropositionen eller i en proposition grundad på utredningen om Cirkulär migration.

Ett annat område som jag jobbat med under våren är att ta steg för ett utökat meddelarskydd i offentlig verksamhet som finansieras med skattepengar. Sedan förra året har jag drivit på för ett starkare meddelarskydd och whistleblowerskydd. KU höll nyligen debatt - jag var då mycket tydlig med att FP och vi liberaler under lång tid drivit frågor för ökad yttrandefrihet (mitt anförande är nr 10) - och ett enigt KU manade på regeringen att ta konkreta steg inom detta område. Jag hoppas att en parlamentarisk utredning kan tillsättas före sommaren. 

Själv deltar jag i en offentlig utredning för en ny vallag och ett mer demokratiskt system i Sverige. Vi håller just på att fördjupa oss i elektroniska val. Ett mycket spännande område där Norge ligger i framkant.

Under min tjänstledighet kommer jag inte uppdatera bloggen, utan jag önskar alla läsare en härlig sommar och höst. På återhörande!

KGE

3 kommentarer:

 1. (Sorry I take this in English).

  Just wanted to drop in and thank you for efforts to improve the living situation for us doktorands in Sweden. We really appreciate your work.

  Wish you the best with your soon-to-be born!

  SvaraRadera
 2. Tack för den bra initiativ. Jag är en tredje år utlänsk doktorand vid Uppsala universitet. Förra året sökte jag min nya visum i augusti 2011 (mer än en månad innan min gamla visum gick ut) men fick ett nytt visum förran i februari 2012. Dessutom var viseringen giltigt endast från och med september 2011, vilket betyder att jag förlorat 5 månader för att ha ett giltigt visum för något det inte var mitt fel. Jag kunde inte resa hem till jul eftersom jag inte skulle tillåtas att återkomma in i Europa. Är det bara jag som tycker detta är orättvist?

  SvaraRadera
 3. Karin Granbom Ellison21 maj 2012 20:28

  Tack för hälsningar! Att ni utländska doktorander berättar om hur ni har det och stöder mig i detta betyder oerhört mycket för en förändring.

  Nu lyfts frågan på flera håll. Bl.a. Sveriges ingenjörer gjorde nyligen en intervju med mig om detta: http://www.ingenjoren.se/2012/05/sverige-slosar-bort-spetskompetens/

  liksom att nättidningen The Local hört av sig efter en debattartikel av tre doktorander på KTH.

  http://www.thelocal.se/40884/20120516/

  Nu finns också en petition till stöd för min motion. Så långt har cirka 2600 skrivit på. Härligt!

  http://www.thepetitionsite.com/903/398/359/permanent-residency-for-doctoral-students-in-sweden/

  KGE

  SvaraRadera