tisdag 10 februari 2009

Djurskydd och märkning, vindkraft och Taiwan


I helgen var det partiråd. Programmet och listan inför Europaparlamentsvalet fastställdes, liksom att alliansens energiöverenskommelse formellt antogs.

Marit Paulsen ”is still going strong” och toppar listan. Hon träffade oss liberala riksdagsledamöter i eftermiddags (bilden är från riksdagsgruppsmötet - jag är mitt i bilden) och talade om att hon ska slåss för en EU-polis som sätter dit djurplågare, t.ex. de som plockar dunet av levande gäss. Hon ska också fortsätta kämpa för märkning och bättre livsmedel. Hon hävdar att livsmedelskontrollen i Sverige är i särklass sämst i EU. Det är beklagligt. Jag är otroligt glad att vi har Marit som på sitt snusförnuftiga och tydliga sätt tar fasta på det som är självklart. Det vi stoppar i oss ska vara äkta och etiskt. Själv vänder och vrider jag på förpackningar när jag handlar med ledning av bl.a. Mats-Eric Nilssons bok ”Äkta vara” och tidningen ”Allt om mat”.

På tisdagarna brukar alliansledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet ofta träffa ledningen på miljödepartementet. Idag diskuterade vi kommande proposition om vindkraft. Energiöverenskommelsen som alliansen kom överens om förra veckan innehåller en stor utbyggnad av förnybar energi. Till 2020 ska det ske en tio-femtondubbling av vindkraften. Bl.a måste tillståndsprocesser snabbas upp. Sveriges regering har nu samlat ihop sig för att kunna ha Europas högsta ambition för att hejda klimatförändringarna och ta sig ur fossilsamhället. Vi i Sverige ska från 1990 sänka våra klimatgaser med 40%. En fjärdedel är avklarat, tre fjärdedelar kvar.

Sista händelsen för idag: årsmöte med taiwanesiska parlamentarikerförbundet. Jag är sammankallande i valberedningen. I riksdagen har vi många vänskapsföreningar med andra länder där vi bl.a. träffar ambassadörerna. Man hinner inte med alla sociala tillställningar som finns, men taiwanesiska prioriterar jag utifrån att det är ett politiskt ställningstagande.

Relationerna har varit väldigt spända mellan Kina och Taiwan och Taiwan har varit lilla demokratin gentemot stora diktaturen. Ambassadören (som kan kalla sig så för att han varit ambassadör i Tchad tidigare –det finns ingen taiwanesisk ambassad i Sverige utan en representation) berättade att relationerna mellan Kina och Taiwan förbättrats rejält under året som gått. En solstråle såhär i vinterkvällen!

KGE

2 kommentarer:

  1. Välkommen in i bloggosfären! :)

    http://www.tobiasjosefsson.se/

    SvaraRadera
  2. roligt att du börjat blogga karin..!

    SvaraRadera