onsdag 19 maj 2010

Intryck från USA-resa


Förra veckan var jag med ett gäng folkpartister i USA. I Washington DC fokuserade vi på politiska samtal om klimat, ekonomi och jobb, medan i Chicago besökte vi politiker och kampanjorganisationer för att dra lärdomar från Obamas framgångsrika valkampanj.

Här ett mer omfattande blogginlägg med några intryck och länkar.

USAs offentliga ekonomi är inte i ordning. Budgetunderskottet ligger på tio procent. Arbetslösheten har stigit kraftigt. Detta oroar alla och dominerar debatten. Den politiska situationen är instabil. Demokraterna har tappat sin supermajoritet i Senaten. Det är val till kongressen i höst.

Anders Åslund, svensk professor som jobbar för en av de mer välkända tankesmedjorna inom internationell ekonomi, sa att han tyckte USA blivit mer av en plutokrati, dvs ett land där de rika styr, än en demokrati. Han menade att valkampanjerna kostar allt mer pengar och politikerna ägnar en stor del av sin tid till att samla ihop pengar. Därutöver gör lagstiftningsprocessen att det är mycket svårt att skapa nya, bra lagar. Den lag som stiftas är oerhört komplicerad genom att politikerna kohandlar med varann. Läggs ett lagförslag fram kommer andra kräva att hon eller han också får sitt intresse tillgodosett. Detta krångel medför att i genomsnitt en person i varje Washingtonfamilj försörjer sig som jurist.

Åslund berättade också att många i de amerikanska myndigheterna är politiskt tillsatta, mer eller mindre, direkt av presidenten. Vi besökte bl.a. ett centrum för kvinnors företagande. Chefen där berättade att hon var handplockad av presidenten. Ja, visst hade hon arbetat i kampanjen för Obama och också donerat pengar, om än ingen stor summa. Åslund sa att varje västeuropeisk ambassadör har bidragit till presidentens kampanj. Olyckligt, tycker jag, att ha en så genompolitiserad myndighetsstruktur. Men som supporter av Obama kan jag tillägga att det hade varit sämre om republikaner suttit på dessa poster.

Samtidigt som pengar spelar så stor roll, vill jag framhålla att det var överväldigande att se det stora gräsrotsengagemang som funnits i kampanjen för sjukvårdsreformen. Tre unga personer för Organizing for America berättade att de involverat 2.7 millioner människor att göra något för att driva på för sjukförsäkringsreform. De hade fått 240.000 människor att ringa och berätta hur de drabbades av nuvarande system. Dessa personliga berättelser samlades i en databas och gav kraft för förändring.

På klimatområdet besökte vi EPA (en blandning av miljödepartement och naturvårdverk) och två tankesmedjor: the German Marshall Fund and the Pew Center for Global Climate Change. Jag tog upp frågan hur vi går vidare inför nästa FN-konferens om klimatet. Här i Sverige får jag hela tiden beskedet att det inte blir något bindande avtal i Mexiko till hösten, men vi satsar mot Sydafrika 2011.

Tyvärr var beskedet jag fick i USA att det nog är svårt att få till ett avtal ens 2011, men självklart ska vi jobba med vissa frågor som t.ex. finansiering av anspassningsåtgärder i utvecklingsländer och minskad avskogning. USA vill de ha ett ”symmetrisk avtal och ett system som är pålitligt i att kontrollera de insatser som länder gör”. I klarspråk handlar det om att vill inte Kina och andra länder göra sin del så är inte USA med. Inrikes handlar klimatdiskussionen mest om att bli oberoende från andra länders energi. En ljuspunkt var att senatorerna Kerry och Lieberman i förra veckan la fram ett lagförslag till kongressen om klimat och energi.

Några resetips:

Library of Congress -världens största bibliotek med fantastisk arkitektur. En riktig katedral för kunskap!

The Green Mill Jazz Club- jazzklubb från 1907 i Chicago. Att stiga in där är som att resa till 1920-talet. Blev visad var Al Capone hade sitt bås. Direktsändning i radio på torsdagar.

KGE

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant att få läsa om din resa. Och bra med ny kunskap! Att det var så mycket politik i utnämnandet av personer på olika poster visste jag ens om.

    Du är duktig Karin!

    SvaraRadera
  2. Välkommen hem och tack för din tankeväckande redogörelse.
    Det gäller att vi inte tar efter fel saker. Gräsrotsengagemang ja, ett enda pengasamlande och kohandlande nej.

    SvaraRadera