tisdag 21 december 2010

Bokslut för riksdagsarbete hösten 2010

Sista veckan i riksdagen innan juluppehållet. Några länkar till saker jag gjort i höst.

Motioner

Som vanligt började riksdagsåret med allmän motionstid. Då får man som ledamot skriva motioner inom alla områden. Jag skrev ett flertal motioner om utbildning och studiemedel, dessa 1 och 2 är särskilt inspirerade från Valla Folkhögskola i Linköping.

För att främja jämställdhet och företagande inom hushållstjänstesektorn har jag i en motion föreslagit att införa separata tak för skattereduktion för ROT-arbete och hushållsarbete. Idag går hela 90% av skattereduktionen till ROT-arbeten.

De senaste åren har jag årligen motionerat om bättre omhändertagande av avfall. I år handlar motionen om bättre information till konsumenter och märkning av vanliga varor som klassas som giftigt eller farligt avfall, t.ex. aceton, energisparlampor och ugnsrengöring.

Med tanke på den svåra situationen som nu råder för kristna i Irak och att Sverige tvångsavvisar många kristna irakier är jag nöjd med att ha fått in en motion om detta.

Frågan om bluffakturor är fortfarande aktuell. Här en artikel i Folkbladet med anledning av min och Finn Bengtssons (m) motion. Jag ger mig inte heller i frågan om att Sverige måste fortsatt trycka på för att få journalisten Dawit Isaak frigiven från fängelset i Eritrea.

Det har varit stökigt att pendla till och från Stockholm sedan snön kom. Ostlänken ska förstås byggas och det hävdar jag i två motioner, alt 1 och alt 2. Det är också dags att ge barnkonventionen en starkare ställning och därför har jag motionerat om att göra den till svensk lag.

Artiklar

Har skrivit ett antal artiklar utifrån höstens arbete. I ” SD raserar kvinnors frihet” varnar jag för att SD är beredda att riva ner liberala jämställdhetsreformer samt analyserar jag vad deras flykting- och obefintliga integrationspolitik innebär.

För att uppmärksamma att den största reformen på integrationsområdet på 24 år startade 1 december skrev jag och integrationsminister Erik Ullenhag artikeln ”Jobb och svenska –nycklarna in i samhället”

Som vanligt har riksdagshösten handlat om statsbudgeten. Som ledamot av konstitutionsutskottet har det varit en händelserik tid med mycket medieuppmärksamhet. Oppositionen bestämde sig för att skära ned på KU:s budgetområde för att ge regeringen ett tjuvnyp och visa sin makt nu när tiden med egen majoritet i riksdagen är över. Anställda i regeringskansliet fick av oppositionen en nedskärning på trehundra miljoner i julklapp. Fem anbassader måste stängas under 2011. Har skrivit två artiklar om detta, en före beslutet i SvD ”Ambassader kan tvingas stängas” och en i Corren efter beslutet ”Ansvarslös nedskärning av oppositionen”.

Utskottsarbete och debatter

KU har under hösten bjudit på två särskilt intressanta debatter som jag deltagit i: ändringar i grundlagen (anf 19) och budgetdebatten (anf 12) som kom att handla om nedskärningen i regeringskansliet och offentlig redovisning av bidrag till partier.

Ser fram emot våren då vi i KU ska sätta tänderna i granskningen av ministrarna. Innan dess ska jag fira jul och önskar dig som läst ända hit en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar