onsdag 19 januari 2011

Partiledardebatt och en månad efter vitryska "valet"
Så har riksdagen startat efter vinteruppehåll. Första utskottsmötet 2011 hölls igår och idag var det partiledardebatt.

Alla partiledardebatter har sina överraskningar. Idag avtackades tre partiledare vilket gjorde att fler vänliga ord sades än vanligt, ja det delades t.o.m. ut presenter.

Maria Wetterstrand höll ett annorlunda och bra tal där hon kritiserade utvecklingen mot slutenhet och intolerans i Danmark, förstås med udden riktad mot Sverigedemokraterna.

Jan Björklund lyfte blicken från dagspolitiken och tog upp långsiktiga frågor om hur Sverige ska stå starkt i globaliseringens tid. Han talade om skola, forskning, företagsklimat, att vi måste våga ta steg för att modernisera arbetsrätten och han talade jämställdhet genom att framhålla att akademikerkvinnors löner måste höjas.

Idag besökte fyra ledande vitryska politiker riksdagen. Det är idag exakt en månad sedan det hölls val i Vitryssland. Då fanns det hopp om en bättre framtid för Vitryssland. Hade själv tankar om att åka dit, precis som att jag var där inför presidentvalet 2005. Jag fick andra planer för december men självklart fanns jag på plats vid dagens besök.

Presidentvalet i Vitryssland blev ett stort bakslag för demokratin. Det blev mycket våldsamt. Sju presidentkandidater och flera dussin av deras nära medarbetare greps redan på kvällen den 19 december. Minst 700 personer greps och dömdes till fängelse. Medierna och människorättsaktivister har utsatts för husrannsakningar där datorer beslagstagits.

EU måste vidta åtgärder och klargöra att presidenten inte är legitimt vald! År 2009 i EU-nämnden drev jag frågan om att den vitryska ledningen inte skulle få vistas i de fina salongerna inför toppmötet i maj om det östliga partnerskapet (anförande 87). Jag ville då att EU skulle ställa krav på konkreta demokratiska framgångar, och inte förledas av vackert snack från Lukasjenko, innan han blev inbjuden till möten med andra statschefer. Jag kände mig ensam i mina krav och frispråkighet då. Det hela räddades hem genom att någon mindre högt uppsatt person än Lukasjenko deltog i mötet.
Carl Bildt har idag uttalat att han vill se reserestriktioner för ledningen i Vitryssland. Han publicerade också en mycket bra artikel i New York Times med några andra europeiska utrikesminstrar. Det är bra steg. Nu borde det vara tydligt för alla: i Europa finns en diktatur och läget har förvärrats. EU och grannländer måste svara upp för att stödja demokratin och civilsamhället.

KGE

Tillägg en dag efter (20 jan) : Lisa Bjurwald har idag skrivit ett intressant inlägg "I KGBs grepp" i DN. Artikeln finner du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar