måndag 10 oktober 2011

Riksdagen tar tag i statsbudgeten för 2012 - Kommentarer till oppositionen skuggbudgetar.

Riksdagens huvudarbete under hösten är budgeten. Imorgon börjar utskotten sin behandling av statsbudgeten för år 2012.

Här finner du regeringen och regeringspartiernas förslag. När detta förslaget är lagt får oppositionen lägga motförslag, s.k. skuggbudgetar.

Förresten, svagt av Juholt att inte kunna delta i direktsänd TV-debatt om statsbudgeten bara för att SD också får berätta om sitt förslag. Tydligen är han så orolig för att inte kunna skilja ut sig att han hellre låter SD och MP utgöra hela oppositionen.

Några kommentarer till oppositionens skuggbudgetförslag:

Vänsterpartiet har ingen hejd på sina skatteökningar. Skatten på arbete ska chockhöjas. De vill höja skatten kraftigt för alla som tjänar över 28 000 kr i månaden. För en person med en lön på 35 000 kr i månaden blir skattehöjningen drygt 600 kronor i månaden. Häftiga marginaleffekter alltså, främst på dem med utbildning!

De vill också återinföra förmögenhetsskatten och arvsskatten samt höja fastighetsskatten. Konsekvensen blir kapitalflykt = pengar investeras i företag utanför Sverige.

V vill helt slopa RUT. Men däremot får de manliga byggjobbarna behålla ROT-avdraget.
Är det att vara feminist?

Socialdemokraterna köper i stora delar regeringen politik, trots alla löften som Juholt ställt ut. Några skattehöjningar hör ju dock till socialismen och S föreslår t.ex. inkomstskattehöjningar, höjda arbetsgivaravgifter för unga, minskade ROT och RUT och skatt på lastbilstrafik, vilket slår mot företagen utan att ge bra drivkrafter till att bli mer miljövänliga.

Att notera: Trots Juholts retorik kring barnfattigdom finns det enbart en riktad satsning mot de sämst ställda barnfamiljerna, och det är att underhållsstödet höjs med 100 kronor i månaden. Kanske anser han att regeringens satsningar räcker?

Miljöpartiet
säger sig göra en satsning på företagande. Vad de gör är en omfördelning av skatterna och faktiskt en skattehöjning på närmre 6 miljarder. De vill slopa jämställdhetsbonusen för att införa kvotering i föräldraförsäkringen. Därtill vill de införa ökade skatter för dem med inkomster på 40.000 kr. Detta trots att Sverige har bland världens högsta marginalskatter.

Sverigedemokraterna bygger hela sin budget främst på att invandringen minskar tvärt med 90 procent från och med år 2012. Bara detta är orealistiskt och beräkningarna av vad det skulle spara staten tror jag inte heller på. Därför inga mer kommentarer.

I riksdagen har vi just avslutat den allmänna motionstiden då vi ledamöter kan motionera om vad som ligger dem varmt om hjärtat. Detta skriver jag om i nästa blogginlägg!

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar