lördag 22 oktober 2011

Besök i Motala och Norrköping om infrastruktur, lärlingsutbildning och etableringsreform

Var igår i Motala, bl.a. för att titta på hur bron över Motalaviken fortskrider. Här kan man följa bygget i realtid med web-kamera. Häftigt att ha varit med om att ta ett beslut att bygga något (som man funderade på att bygga i nästan 70 år ) och nu se det byggas! Bron är en del av en ny riksväg 50 och så bygger man samtidigt dubbelspår för järnvägen mellan Motala och Mjölby för att godset bättre ska komma fram. Tillsammans med Kjell Fransson, gruppledare för FP i Motala, åkte vi hela sträckan och kollade av hur det går. Om två år ska det vara klart!

Besökte också Motalas två gymnasieskolor – Platensgymnasiet och Carlsunds Utbildningscentrum. Stor oro på Platens med tanke på att den röda majoriteten i Motala nu talar om att skära ned så mycket att skolan kan behöva läggas ned. Det vore sällsynt oklokt att lägga ned Motalas enda gymnasium för teoretiska program och låta eleverna pendla till en annan ort. Skola är en kommuns kärnuppgift! Hur som helst var det roligt att träffa elever och tala demokrati och politik och frågor som de funderar kring, t.ex. kriminella gäng.

Sedan åkte jag till Carlsunds för att lyssna till de som byggt upp den mycket framgångsrika lärlingsutbildningen. Ungefär 100 elever går nu lärlingsutbildning där och en mycket stor andel får jobb efter utbildningen. Nu ska de också starta upp med lärlingsutbildning för vuxna. Bravo!

På måndag besöker jag arbetsförmedlingen i Norrköping för att lyssna hur arbetet med etableringsreformen går. Det är nu 10 månader sedan Alliansen, med FP i spetsen, tog beslut att göra reformen i syfte att öka möjligheterna för nyanlända att snabbare få jobb. Dags för en första uppföljning!

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar