fredag 30 augusti 2013

Jämställdhetsministern besökte ÖstergötlandDenna vecka besökte jämställdhetsminister Maria Arnholm Östergötland. Jag var med henne under en dag som startade i Kolmården med ett möte om att motarbeta hedersförtryck. Länsstyrelsen i Östergötland har sedan 10 år tillbaka ett uppdrag av regeringen att förebygga hedersrelaterat vård ochförtryck. Jag har träffat dem många gånger och deras kompetens är mycket stor. Frågorna innehåller mycket allvar – i Sverige idag är det många unga människor som inte alls får ta del av de liberala friheter vi kämpat för under lång tid. Vid mötet deltog också föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime som bidrog med sina många insikter om hur verkligheten ser ut för många unga. Sommartid är för många en härlig tid av ledighet – för andra en tid då risken ökar att giftas bort mot sin vilja.  

Sedan höll Maria tal för Myndigheten för yrkeshögskolan som hade konferens i Kolmården. Maria är nämligen inte bara jämställdhetsminister utan också vice utbildningsminister och därmed chef för den myndigheten. Yrkeshögskolan startade för bara några år sedan och den utbildningsformen har visat sig vara den mest effektiva för att leda till jobb! Intressant.

Sedan var vi i Norrköping och besökte ett boende för våldsutsatta och missbrukande kvinnor. Detta boende är unikt i Sverige. I boendet finns 18 platser och dessa täcks av i stort sett kvinnor från Norrköping. Hur många fler skulle inte behöva denna typ av stöd från samhället? Tråkigt är dock att höra att det inte finns något boende mellan detta och mer vanligt boende. Steget är för stort. Kvinnorna kommer inte vidare i livet. Insatsen är alltså god, men den ”sociala stödkedjan” funkar inte – vilket jag upplever tyvärr inte är helt ovanligt!

Och så slutade vi dagen med ett stort gäng Folkpartister och valupptaktsfest vid Vätterns strand i Motala. Folkpartiet har nu höstkampanj på temat ”Klassresan börjar i klassrummet” och knackar dörr  – kanske hos dig!

Maria träffade också journalister under dagen. Här några länkar: NT och SR.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar