tisdag 12 maj 2009

Ostlänken och husavdrag - diskussion med företagare

Igår träffade Gunnar Andrén, ledamot i riksdagens skatteutskott, Gunilla Almesåker, kandidat till europaparlamentet, och jag företagare i Linköping.

Först träffade vi VD:n och grundaren för Erichs Communications. De berättade hur de professionellt arbetar med kommunikation för företag och organisationer. Vår diskussion fokuserades på Ostlänken då jag anser att vi i Östergötland tydligare måste kommunicera att Ostlänken inte bara är bra för oss regionalt utan för hela Sverige. Alltså att det är ett nationellt projekt. Det är bara på detta sätt vi kan få statsmakternas öra.

Senare berättade Astrid Brissman, Livskomfort, och Mats Andersson och Jan Andersson, Målerihantverkarna, om aktuella önskemål från företagen, särskilt med hänsyn till den svaga konjunkturen.

Båda lovordade ROT(reparationer, om- och tillbyggnader)/RUT(rengöring, underhåll och tvätt)-avdragen, men vi diskuterade också dess utformning eftersom det nu ligger ett förslag från regeringen om att förändra dessa avdrag.

Astrid Brissman och jag är båda bekymrade över att ROT och RUT nu läggs samman i en pott som kallas HUS-avdrag där varje medborgare totalt kan göra skatteavdrag för allt från tvätt och städning till ombyggnadsarbete upp till 50.000kr.

När skatteavdrag för hushållsnära tjänster infördes (RUT) 1 juli 2007 gjordes detta för att underlätta för kvinnor som ofta bär största ansvaret för hushållsarbetet och för att fler kvinnor ska bli företagare eller anställda istället för att jobba svart. En sammanslagning av RUT och ROT är en tillbakagång för jämställdheten, då hårda, dyra investeringar troligen konkurrerar ut (kvinnligt) underhåll.

KGE
PS I fredags var jag i Söderköping för att lägga fram en idé om euron. Läs resultatet här.

6 kommentarer:

  1. Det vore ett bra tillfälle nu i lågkonjukturen att även inkludera hyresrätter i ROT-avdraget. Det finns väldigt många hyreshusägare som skulle nappa på det och det skulle kunna ge sysselsättning åt många hantverkare.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig. Jag har tagit upp detta i diskusser, men fått något svävande svar om att detta vore att gynna fastighetsägarna inte minst de kommunala fastighetsbolagen. Att detta skulle kunna leda tiöö att fastighetsägarna skulle minska underhållet och lägga över det på hyresgästerna. Argumenten har ännu inte varit tydliga för mig, så jag tycker alltså som du.

    SvaraRadera
  3. En annan fråga som är intressant är skatteavdrag för utbyggnad av kvalificerat bredband. Det förslag som nu verkar ligga handlar enbart om arbetet - och det är tyvärr en snedspark som varken kommer att göra till eller från.

    Nej, i dessa tuffa tider är det läge att stimulera även denna bransch så att Sverige även i fortsättningen kan hänga med i utvecklingen på ett bra sätt. Mobila lösningar är bra på många sätt, men det finns också begränsningar och nackdelar.

    SvaraRadera
  4. Tack för tips. Bredband känns dock som något som behöver finansieras på ett gemensamt sätt. Stora fasta kostnader. Sverige borde se till att fåhem EU-pengar för sånt här. Andra länder är mycket bättre på att söka EU-medel för infrastruktur. I ett långt land som Sverige borde det gå att få hem pengar till exempelvis bredband.

    SvaraRadera
  5. Jag är inne på samma spår, men problemet är att det inte fungerar i praktiken. Jag försöker själv driva Projekt Degdala - http://www.degdala.se/ - men det verkar inte resultera i det stöd jag hoppats på eftersom Leader inte har nått klarhet i vad som ska stödjas och inte.

    SvaraRadera
  6. Jag förstår inte vad man håller på och ältar med ostlänken. Vi har en stuga som ligger där järnvägen ska fram. Man har hållit på i 15 års tid utan att det har hänt någonting. Ostlänken är bra för hela landet så det är inte därför. Detär bara en långbänk som inte händer någonting. Så sätt igång och bygg den ska det vara så svårt lös in husen som står ivägen. Nu får man inte bygglov men man ska hålla det i skick så det håller värdet det går inte att sälja till vettiga pengar Det är så typiskt Sverige diskutera o diskutera. Mycket snack lite verkstad. och inga pengar.

    SvaraRadera