tisdag 11 augusti 2009

Funktionshindrade ska inte placeras med dem som avtjänar straff

Läste en artikel i DN i fredags om att autistiska barn har omhändertagits av socialtjänsten och placerats i statliga slutna ungdomshem avsedda för barn som avtjänar straff för grova brott.

Så kan det inte fortsätta. Det är ingen bra miljö för funktionshindrade. Personer som inte har begått brott ska inte placeras på instution tillsammans med dem som begått brott av flera skäl:

1. icke dömda personer ska inte behöva risker att misstänkas för att ha begått brott
2. icke dömda personer ska inte riskera att bli behandlade som om de avtjänar en påföljd (att vara funktionshindrad är sannerligen inte ett brott!)
3. de unga funktionshindrade som blandas med pesoner med kriminellt beteende kan påverkas av skadliga värderingar
4. det är tveksamt om de funktionshindrade får rätt vård

Har gjort en del research i frågan genom att bl.a. tala med Riksförbundet Attention och med DN-journalisten. Har idag skrivit en fråga till socialminister Göran Hägglund om vilka åtgärder regeringen ska vidta för att unga som inte begått brott inte ska behöva leva i sluten ungdomsvård tillsammans med personer som avtjänar en påföljd.

Det måste bli slut på detta, liksom att det inte är värdigt att vuxna psykist sjuka sätts på rättspsyk utan att vara dömda.

Unga som omhändertas av samhället tillhör samhällets mest utsatta. Det har visat sig att många placeringar på institutioner och statliga hem är oproffsigt gjorda. Det är dåliga krav på vård och stöd i boendena, ja till och med beträffande säkerheten. Här finns en bra rapport av folkpartiet om barn som placeras i samhällets vård och vad som behöver göras.

Aktion Hägglund!

2 kommentarer:

  1. Bra Karin!
    En viktig fråga som tyvärr inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Tyvärr inte helt ovanligt då det handlar om handikappade barn. Hoppas det blir ändring på det nu!

    SvaraRadera
  2. Bra sagt Karin, vårdsektorn måste vara adekvat reglerad!

    SvaraRadera