lördag 29 augusti 2009

Torgmöte och japanskt val - tema ungdomsarbetslöshet

Har stått på Gyllentorget idag och diskuterat med folk. Första lördagen efter den 25 i varje månad (lönehelgen alltså) finns vi folkpartister där. Det är kul att höra vad som rör sig i tankarna hos allmänheten.

Idag var det t.ex. en familj som berättade för mig att deras unga söner har jättesvårt att få jobb eller stöd för att starta företag. De sa att sönerna tvingas gå till socialen och söka socialbidrag och för att få bidraget ska de gå en kurs där det också går missbrukare. Att blanda unga, besvikna människor med missbrukare, det låter illa och bör kollas upp! En positiv sak: Det är bra att regeringen i början av veckan kunde presentera att de under 2010 och 2011 vill öka antalet utbildningsplatser på högskola, komvux och yrkeshögskola med 23000 nya platser och också satsa kraftigt på arbetsmarknadsåtgärder, särskilt för unga. Det röstar jag gärna igenom.

Imorgon hålls parlamentsval i Japan. Det verkar som att Liberaldemokraterna som haft makten i stort sett i 50 år tappar stort och förlorar makten. Ungdomarna är besvikna och vill ha jobb. När företag minskar personalen för att klara sig genom recessionen är det ungdomarna som åkt ut först. Utökade dagisplatser har också blivit ett tema i debatten. Födelsetalet i Japan är otroligt lågt, och det förstår jag, eftersom dagis/förskoleverksamheten nästan är obefintlig. De flesta moderna kvinnor vill inte vara hemmafruar!

Jag vet inte vilket parti som är bäst för Japan, men Demokratiska partiet (de som ser ut att vinna) har lovat betydligt större minskningar av CO2-utsläpp. Det vore välkommet eftersom Japan hittills stretat emot rejält inför klimatkonferensen i Köpenhamn.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar