torsdag 3 september 2009

Högskolan är inte ams

På högskolan i Borås startar nu kursen Bloggens teori och praktik. Jag träffade nyligen en kille som läst en sommarkurs i Science Fiction Litteratur. Är detta kurser som ligger i tiden och ska betalas av skattepengar eller är detta något för fritiden?

10.000 nya högskoleplatser ska skapas efter årsskiftet. Det är bra att möjligheterna att utbilda sig ökar när det är svårt att få jobb. Men platserna måste fyllas av utbildning av akademisk kvalitet. Högskolan är ingen Ams-åtgärd.

Såhär sa Lars Leijonborg i början av 2009 till Mona Sahlin: "Uppsagda Volvoarbetare är välkomna till högskolan, men inte till improviserade snabbkurser utan till en gedigen akademisk miljö som tillämpar samma kvalitetskrav gentemot denna sökandegrupp som gentemot andra. De ska inte flytta från ett löpande band på en bilfabrik till ett löpande band på en utbildningsfabrik. De ska möta en fri akademi som upprätthåller sina principer."

Linköpings Universitet vill inte ha pengar för att utöka antalet platser i denna senaste giv. Det är hedervärt att säga "nej" om ett "ja" skulle betyda att tumma på kvaliteten.

6 kommentarer:

 1. Just den här kursen "Blogg.." på Borås Högskola tar ett akademiskt analyserande grepp på ett väldigt stort fenomen som har ändrat mycket inom media- kommunikation. Analyserar underbyggt med olika perspektiv precis som en högskolekurs ska göra. Jag tror att du har missat att informera dej om det verkliga kursinnehållet och tror att det är något slags dagboks-populist-kurs... (det finns en del "tunna" utbildningar inom h-skolevärlden för den delen)
  Jag vet, eftersom jag går kursen själv. Det är analyser och rapporter, avhandling att läsa kombinerat med skrivande fokuserat på innehållet-kommunikation.

  SvaraRadera
 2. Du frågar: Är detta kurser som ligger i tiden och ska betalas av skattepengar eller är detta något för fritiden?

  Vi menar nog att sociala medier är värt ett djupare studium. En akadmemisk kurs är normalt ingen hobbykurs (vilket sannolikt litteraurlistan klargör).

  Se gärna vår kommentar till gårdagens ledarstick i DN http://preview.tinyurl.com/ljf9zl

  SvaraRadera
 3. Tack för inlägg. Jag var inte helt avvisande till kursen, mer frågande. Att ni hittat till mitt inlägg och ger er in i dialog är i sig ett intressant fenomen, som säkert kan vara av intresse att studera. Tyvärr får jag inte länken att fungera, men jag får väl lita på att litteraturlistan såväl som krusen håller hög klass. Själv gick jag för ca 10 år sedan en kurs som hette "Internet i teori och praktik" på datainstitutionen vid Linköpings universitet. Internet blev ju inte precis en fluga... :o)

  SvaraRadera
 4. Länken fungerar bättre utan det "preview" som smugit sig in. :)
  Prova den här:
  http://tinyurl.com/ljf9zl

  SvaraRadera
 5. Har jag kommit till Östtyskland - eller varför släpper denna blogg inte igenom repliker via RSS?

  Eftersom Högskolan i Borås gömt sig här, ställer jag fråga här - Varför stratar ni inte en egen blogg, när ni nu fått chansen att lyfta fram er utbildning?

  SvaraRadera
 6. Det borde ju definitivt vara så att kursen har en blogg där alla kan se själva vad som faktiskt händer! Trist om det blir skyddad verkstad. Kanske tekniska problem igen? ;)

  SvaraRadera