tisdag 22 september 2009

Statsbudget 2010 och höjning av studiemedlen

Åkte igår länet runt igår för att presentera statsbudgeten 2010. Roligt att kunna presentera några positiva satsningar fast vi befinner oss i den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. En av dem är höjningen av studiemedlen, som jag verkat för genom uttalande i media och på gruppmöten i riksdagen. Har också skrivit motioner om studiemedelsystemet.

Det var nämligen inte så länge sedan jag själv var student och minns hur svårt och stressande det var att få pengarna att räcka till i slutet av månaden. Omkostnaderna har sedan dess stigit mer än studiemedlet så en rejäl höjning var på tiden. Studenterna får 350 kronor mer att röra sig med per månad.

Idag måste de flesta studenter som inte jobbar få pengar av sina föräldrar. Det är en tillbakagång om föräldrarna och relationen till dem ska påverka möjligheterna att studera. Ett bra studiemedelssystem och studiemedel som man kan leva på är en rättvisefråga och ett medel för människor att växa. Detta var jag glad att också igår kunna säga på presskonferens och här är ett exempel på det.

Nu på väg till Stockholm och riksdagen. Hörs!

KGE

1 kommentar:

  1. Höjningen i sig är bra, men finansieringen är inte rimlig. Höjningen av expeditionsavgiften kan jag godta, men redan hutlösa förseningsavgifter i ett undermåligt betalningssystem blir ännu mer hutlösa!?

    Från 120 kronor till 200 kronor. "En höjning innebär att de hamnar i nivå med motsvarande avgifter i samhället" säger Regeringskansliets faktablad. Skitsnack, säger jag. Den lagstadgade förseningsavgiften är så vitt jag vet 50 kronor - inte det fyrdubbla.

    I början av året skickar CSN ut fyra små talonger som sedan förväntas betalas i exakt tid utpytsat under året. Numera har jag ett fungerande system för att hålla koll på dem, men det är inte ett rimligt förhållningssätt - med 200 kronor i påminnelseavgift... Autogiro finns, men jag litar inte ett dugg på det systemet efter att ha haft strul från "båda" sidor i det. Det bästa alternativet e-faktura finns inte som alternativ.

    Nej, finansieringen känns inte alls bra. Inte ens grundprincipen, ska man finansiera en höjning av studiemedlen med inkomster som grundas på människors misstag?

    SvaraRadera