
Det ska bli roligt att driva valkampanj. Jag kommer tala mycket utbildning, internationalisering och miljö.
Två av dessa berörs av att det imorgon är det europeiska språkdagen, en av EU:s många satsningar för att höja språkkunskaperna i unionen.
Trots EU-medlemskap och ökad internationalisering har vi under de senaste 15 åren haft en negativ språktrend i Sverige. Många ungdomar lämnar grundskolan utan betyg i engelska och ett fåtal lär sig ett andra språk i tillräcklig grad för att få användning av kunskaperna. Läsåret 94/95 hade ca 90% av alla elever slutbetyg i moderna språk i gymnasiet. Läsåret 07/08 hade detta sjunkit till ca 50%.
EU ger fantastiska möjligheter att jobba, handla och studera över landsgränser, men för att vi ska kunna ta vara på möjligheterna krävs språkkunskaper. Nedgången i språkkunskaper måste stoppas!
Det är när man är ung som man har lättast att lära språk. Därför gäller det att sätta in insatser tidigt. Jag och Helena von Schantz (ämneslärare i språk och fp-medlem) har skrivit motioner till folkpartiets landsmöte med tre huvudförslag på förstärkningar av språkundervisningen i grundskolan:
-gör engelska till obligatoriskt ämne från första klass.
-alla elever ska inleda språkstudierna i moderna språk i år 6 med ett prova-på-år med undervisning i alla språk som erbjuds på skolan. Detta betyder att finns det spanska, franska och tyska läser eleverna en tredjedel av varje språk innan de behöver välja ett språk i högstadiet att fördjupa sig i. Med ett prova-på- år får barnen en grund i flera språk och kunskap om de länder där språken talas – en slags europakunskap.
- gör det andra främmande språket obligatoriskt. En orsak till sjunkande språkkunskaper är nämligen att språk – som enda grundskoleämne – kan väljas bort. Den här särställningen ger signalen att ämnet är mindre viktigt än de andra och avhoppen är stora. Dessutom sänker möjligheten att hoppa av från kurserna studietakten i språkundervisningen, eftersom lärarna sänker nivån för att inte tappa fler elever.
Dessa förslag utvecklas i en artikel som är inskickad till Corren. Har vi tur kan ni läsa mer om förslagen där, imorgon eller kommande vecka.
KGE
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar