måndag 14 september 2009

Riksdagens öppnande och träff med vitryska oppositionen

På tisdag den 15 sept öppnar riksdagen. Då blir det kungabesök och regeringsförklaring. Sedan startar allmän motionstid då vi ledamöter kan skriva motioner i alla ämnen.

På onsdag kl. 10 träffar jag och eu-nämnden och statsministern i tv-sändning inför EU-toppmöte om ekonomiska krisen och hur finansieringen av klimatarbetet ska se ut. Försöker nu hitta på en bra fråga.

På onsdag eftermiddag har jag möte med vitryska oppositionen. I våras inledde EU ett samarbete med Vitryssland med högnivåträffar. Jag var själv tveksam till detta och menade att det var fel att bjuda in den vitryska presidenten att mingla med EU:s presidenter och premiärministrar utan att EU ställt tydliga krav på demokratisk utveckling i Vitryssland. Hur läget utvecklats sedan invigningen av partnerskapet i maj är oklart, men jag har fått rapporter om att det kan bedömas som sämre.

Det är inte lätt att få info om Vitryssland (eller Belarus, som vissa föredrar för att visa landets självständighet från Ryssland) och därför är träffar med representanter från landet desto viktigare.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar