fredag 9 oktober 2009

Grattis Obama!

President Obama får Nobels fredspris. Bravo!

Amerikanska folkets val av Barack Obama som president är för mig en av nutidens mest inspirerande händelser. På mitt arbetsrum i Riksdagen har jag bilder av honom när han svär presidenteden och håller sitt installationstal. Bredvid honom har jag en bild på Martin Luther King.

Det var symboliskt viktigt att det allra första Obama gjorde som president var att stänga fångläget på Guantanamo. Hans tal i Egypten om relationen mellan USA och den muslimska världen, som han inledde på arabiska, var storartat. Inte minst för att han då också tog chansen att ta upp kvinnors rätt, världen över, till utbildning och egen försörjning.

Förhoppningsvis har Obama bara startat sitt arbete för en mer fredlig och öppen värld där mänskliga rättigheter respekteras. Priset får inte på något sätt tolkas som annat än vi vill ha mer. Inte minst måste han snarast se till att USA levererar i klimatfrågan som är en fredsfråga av stora mått.

KGE

13 kommentarer:

 1. Guantanamo är inte stängt än, läs på.

  SvaraRadera
 2. Fagert tal imponerar nog inte på den muslimska världen - och inte på någon annan värld heller för den delen.

  SvaraRadera
 3. Men nu blev det visst lite fel här. Såvitt jag vet är Guantanamo fortfarande aktivt. Borde du inte ha bättre koll på din idol? Speciellt som du sitter i riksdagen.
  Om Han verkligen är Jesus så kan det iofs vara klokt att ge honom priset redan nu. Annars kan det nog vara en bra idé och vänta tills han verkligen uträttar något.
  Som symbol var det givetvis stort att en färgad man blev vald till USAs president, men enbart det bör väl inte räcka för att kvalificera till ett fredspris?
  Han har onekligen talets gåva och gör sig bra på tv, men det är mycket snack och lite verkstad imo.
  Nästa år nobelpris i litteratur kanske?

  The Norwegian Parliament asked themselves : -Can we find a more ridiculous winner than Al Gore? They all answered: -Yes, we can!

  SvaraRadera
 4. Va? Är Guantanamo stängt?

  En nyhet som media helt missat....

  SvaraRadera
 5. Ok, ska man vara helt korrekt så var det första han gjorde var att ta BESLUT om att stänga Guantanamo, och att det skulle vara verkställt inom ett år. Det är väl ingen som tror att det praktiskt går att stänga ett fängelse på en dag...

  KGE

  SvaraRadera
 6. Men är du på riktigt? Sitter det verkligen så totalt aningslösa politiker i allas vår betalda riksdag? Att han kramar Hugo Chavez och Fidel Castro och applåderas av Khadaffi det må väl en fredsälskande folkpartist(?) få jubla över, men att han krigar i Irak och eskalerar ockupationen i Afhganistan räknas inte det? Svenska Freds och Svenska Afganistankommittén anser att utnämningen är skandalös. Det kanske kan få en okritisk riksdagskvinna att fundera lite.

  SvaraRadera
 7. Blir det inte väldigt pinsamt när USA i n t e tänker leverera någon uppgörelse i Köpenhamn?
  Obama prioriterar sjukvården tydligen, så han kan inte tro att klimatet är så avgörande.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Pinsamt att inte ta reda på fakta angående Guantanamo...

  SvaraRadera
 10. Karin, var tror du att fångarna på Guantanamo tar vägen när fängelset stänger? Och ungefär samma svar. Varför tar det så lång tid att stänga det?

  SvaraRadera
 11. Jag är betalande medlem i Folkpartiet och det här duger inte! Har du inte mer höjd än så här borde du skaffa en spökskrivare eller lägga av och skaffa dig ett riktigt jobb.
  -
  Att svamla om vilka idolporträtt du har på det tjänsterum vi betalar åt dig är faktiskt inte värdigt en riksdagskvinna.

  SvaraRadera
 12. Yippi!

  Guantanamo är stängt!

  Va kul tycker alla vi som sitter där just nu!

  SvaraRadera
 13. Den styrande: "På mitt arbetsrum i Riksdagen har jag bilder av honom när han svär presidenteden och håller sitt installationstal. Bredvid honom har jag en bild på Martin Luther King".

  Hjälp!

  SvaraRadera