torsdag 22 oktober 2009

Klimatförhandlingarna går trögt och Reinfeldt sjunger i FN

Bekymrar mig lite för hur det går på veckans eu-ministerråd. Denna vecka är det "supervecka" för klimatet och för det svenska eu-ordförandeskapet. Satt i fem timmar i fredags med de svenska ministrarna som denna vecka leder möten med de andra eu-ministrarna. Finansministrarna träffades i förrgår och det gick dåligt. Miljöministrarna träffades igår och det gick lite bättre genom att de beslutade om ett gemensamt långsiktigt mål till 2050 och att den internationella luft- och sjöfarten ska tvingas minska sina utsläpp till 2020.

Nu är det 7 veckor kvar till Köpenhamnskonferensen om klimatet. Jag hoppas fortfarande på ett ambitiöst avtal, men en hel del återstår. Nästa vecka har jag möte med statsministern inför EU:s toppmöte. Då gäller det att åtminstone EU enas kring hur den industrialiserade världen ekonomiskt ska bidra till utvecklingsländerna för att där minska utsläppen av växthusgaser och bygga skydd för de förändringar som drabbar de fattiga pga klimatförändringar.

Har någon ett bra budskap eller fråga till statsministern tar jag gärna emot förslag!

I dessa tider då det går lite trögt i de internationella förhandlingarna får man tillåta sig en lite kul länk på you-tube där Reinfeldt sjunger i FN.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar