fredag 23 april 2010

Gifter och att gifta sig

Idag får domumentärern "Underkastelsen" högsta betyg i DN. Den handlar om alla kemikalierna som finns i våra hem -helt utan att vi har kontroll. Den filmen ska jag gå och se!

Genom mitt arbete i Miljö- och jordbruksutskottet har jag försökt att sätta mig in i kemikaliesituationen. Tala om komplicerat. Bara att uttala namnen är en tungvrickare! I riksdagen har jag i debatter tagit upp problemen med kemikalier. I mitt senaste debattinlägg i kammaren påtalar jag att ingen vet hur många kemikalier som finns i ett hem och att det finns forskning som anger att det i blodet hos barn finns upp till 200 främmande kemikalier.

Frågan måste högre upp på dagordningen, så det är bra att det kommer en tankeväckande film! I DN finns också en nyhetsartikel där Kemikalieinspektionens generaldirektör ger stöd till filmen och ryter ifrån om att industrin måste få högre krav. Tummen upp!

En annan som rutit ifrån bra är prästen Annika Borg som igår skrev på DN-debatt om brudöverlämning. Annika Borg menar att prinsessan Viktoria själv ska gå uppför altargången med Daniel - och inte bli överlämnad av Kungen.

Symboliken i att bli överlämnad från sin pappa till sin man är att kvinnan är omyndig att ta hand om sig själv. Hon går från man till man. Bröllopet mellan Viktoria och Daniel kommer att vara en förebild för många brudpar. Det är tradition i Sverige att kvinnor går själva med den som de valt uppför altargången- Låt så vara!

Idag finns det 70.000 personer i Sverige som uppger att någon annan kommer välja för dem vem de ska gifta sig med. Det är en stor inskränkning i frihet som vi liberaler arbetare för att ändra på. Det vore ett bakslag om kronprinsessan låter sig överlämnas av farsan till Daniel!

Nu ska ska ge mig av för att tillsammans med högskole- och forskningsminister Tobias Krantz träffa studenter, forskare och ledning vid Linköpings Universitet. Det blir kul!

KGE

1 kommentar:

  1. Bra inlägg och snygg övergång mellan ämnen! :)
    Jag instämmer i din argumentation även om jag kan tycka att Viktoria borde få gifta sig på det vis det henne behagar. Samtidigt har jag inte friheten att slippa höra talas om det om och om och om igen och den friheten vill jag ha. Ännu en orsak att vara republikan.

    SvaraRadera