onsdag 28 april 2010

Släpp Dawit Isaak och svenska universitet fria!

Idag har jag deltagit i riksdagens debatt om mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik. Jag la krutet på att regeringen måste göra sitt yttersta för en frigivning av den svenske medborgaren Dawit Isaak.

Det har nu snart gått nio år sedan han fängslades i Eritrea. DN skildrade nyligen de vidriga förhållanden han lever under. Dawit kallas inte vid sitt namn, utan har reducerats till ett nummer. Cellen består av en latrin, en dusch och tre filtar. Det går veckor utan färskt vatten. Rättssystemet i Eritrea är ruttet och nästan hälften av befolkningen är undernärd. Behovet av insatser från omvärlden är enormt!

På måndag den 3 maj är det pressfrihetens dag. Då kommer jag och andra i riksdagens tvärpolitiska grupp för Dawit Isaak att hålla manifestationer runt om i Sverige. Jag arrangerar en manifestation i Linköping, i Speakers Corner vid Clas Olsson. Vi blir några riksdagsledamöter och förhoppningsvis fler som kl. 11.30-12.30 talar och delar ut flygblad.

En i regeringen som agerat förtjänstfullt för Dawit Isaak är högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. I ett tal vid Unescos generalkonferens, som är det FN-organ som ansvarar för press- och yttrandefrihet, lyfte Tobias Krantz i höstas fram Dawit Isaak och krävde en frigivning.

I fredags var Tobias i Linköping och besökte universitetet tillsammans med mig. Vi träffade ledningen, studentkårerna och särskilt framgångsrika forskare inom genus och fysik. Tobias Krantz har jobbat hårt för att ge högskolorna mer frihet från staten. Det uppskattades. En annan omläggning som den borgerliga regeringen genomfört är att fördelningen av resurser i högre grad ska ges efter kvalitet i forskningen. Det har gynnat Linköpings Universitet som har ett flertal toppforskare. Kårobligatoriet tas bort den 1 juli. Kårerna jobbar nu med att hantera de förändringar som det medför. Det var lugnt och inga sura miner i den frågan. Konstigt egentligen att det skulle ta hundratals år och en liberal högskoleminister för att hävda föreningsfriheten!

Ingen media kom under hela dagen när ministern besökte universitet. Jättesvagt - tycker jag – när högre utbildning och forskning betyder så mycket för vår region och vårt land!
Så då återstår att rekommendera den debattartikel som vi alliansledamöter på östgötabänken hade publicerad i Corren förra veckan: ”Större frihet för Linköpins Universitet”.

KGE

2 kommentarer:

  1. vilket bra upprop, och så trist att media inte visade mer intresse.

    SvaraRadera