tisdag 8 juni 2010

En vecka med flyg och försvar


Den här veckan är det flyg och försvar som gäller. Igår besökte Allan Widman (minns ni ledaren i SvD med den fiffiga rubriken ”Varför kan inte Sten Tolgfors spela Allan?) och jag Saab Underwater System i Motala för att informera oss om torpeder och särskilt den lätta torpeden 45 D som Försvarsmakten nu måste nu ge besked om ifall de ska ha eller inte. Kommer inte besked snarast läggs produktionen i Motala ned, och det vore olyckligt efter snart 70 års produktion på orten.

På torsdag besöker jag helikopterflottiljen på Malmen i Linköping. Försvarsminister Tolgfors vill satsa många miljarder skattekronor på nya helikoptrar som vi i riksdagen ska rösta om. Helikopterområdet har de senaste åren varit ett sorgebarn. Svenska helikoptrar har inte kunnat bistå våra trupper i Afghanistan och flera personer inom försvaret har omkommit i helikopterolyckor. Om detta och alla möjliga helikoptermodeller hoppas jag få veta mer på torsdag.

Sedan blir helgen en stor flygfest för oss Linköpingsbor. Det blir flyguppvisning, Flygvapenmuseet nyinviger och svenskt flyg firar 100-års jubileum.

VRRROOOM!

KGE

PS.

Jan Björklund och Allan Widman släppte nyligen en rapport om hur de vill att framtidens försvar ska se ut. De pekar på den negativa utvecklingen i Ryssland och menar att osäkerheten om vad framtiden bär med sig har ökat. Eftersom läget är mer oförutsägbart behöver vi ha bättre beredskap, inte minst i Östersjön. Här rapporten "En ny försvarpolitik för Sverige"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar