onsdag 2 juni 2010

Boktips, partiråd och besök i Jämtland/Härjedalen
Första gången jag träffade Jan Edling höll han i ett seminarium om att svenska företag som investerar i FoU borde få samma skattelättnader som deras utländska konkurrenter. Detta för att behålla kunskapsföretag i Sverige i globaliseringens tid. Det Edling talade för många år sedan - skatterabatt för forskning - driver folkpartiet och jag som valfråga.

Inför förra valet skapade Edling rabalder genom att säga att var femte svensk befann sig i utanförskap. Det ledde till att han fick lämna sin arbetsgivare LO.

Idag har han haft presskonferens om sin nya bok ”Agenda för Sverige” där han bl.a. skriver att facket borde släppa a-kassan och att det bör införas en obligatorisk arbetslivsförsäkring. Något som vi i Folkpartiet går till val på. Edling fortsätter också tänka vidare kring nödvändigheten att småföretagen blir mer innovativa.

Jan Edling har visat sig frispråkig och intressant tidigare. Jag ska skaffa hans bok.

I helgen var jag på partiråd i Uppsala där vi i Fp antog ett nytt program för jobb och tillväxt.

Är glad över att vi där tydliggjorde att vi vill bygga höghastighetståg. Folkpartiet är för byggandet av Ostlänken!

Andra bra grejor var t.ex. att vi står upp för att fribeloppet för studenter ska slopas. Studenter ska få arbeta så mycket de vill utan att studiemedlen riskeras.

Vi gick också ut med att en storsatsning ska göras på lärlingsutbildning och ungdomar upp till 24 år ska kunna få en lärlingsanställning, utan att behöva vara antagna vid en skola. Det räcker att det finns utbildningsmoment vid en arbetsplats.

Jan B höll ett bra tal som tydliggjorde skillnaderna i svensk politik och vad som står på spel i årets val.

Därefter drog jag snabbt vidare till Jämtland och Härjedalen. Miljö- och jordbruksutskottet var på studieresa för att besöka biobränsleanläggningar, träffa samer för att diskutera rennäring och rovdjur och besöka småskalig matproduktion (på en av bilderna besöker jag ett gårdmejeri i Klövsjö -väldigt trevligt och framgångsrikt!).

Fjällen var storslagna, luften krispig och ren– inte konstigt att turismen växer så det knakar i Jämtlands län! Längtar dit till sommaren.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar