måndag 11 april 2011

Öppna utfrågningar i KU ger klarhet

Förra veckan startade vi i KU med våra öppna utfrågningar. Då ställde vi frågor till tre representanter för media: Sveriges radios ledning och Lars-Göran Svensson, f.d. ansvarig utgivare för Uppdrag granskning i SVT. Vad det handlade om kan ni läsa här.

För att få klarhet i hur regeringen ingått avtalet om sänkta svavelhalter för sjöfarten frågades fd generaldirektören för Sjöfartsverket ut tillsammans med chefen som ledde förhandlingarna för svensk räkning. Dagens industri följde upp – och på samma sida skrev de om regeringens kommande satsningar på forskning och företag. Björklund på bild eftersom det är Folkpartiet som främst drivit på för att skapa bättre förutsättningar att attrahera experter till Sverige och för att företag ska kunna göra avdrag för investeringar i forskning och utveckling.

Eskil Erlandsson var årets förste minister att bli utfrågad i KU. I morgon är det dags för tre ministrar till. Kulturministern får ge sin version av det som vi talade med radions ledning om. Jan Björklund ger sin bild av vad Lars-Göran Svensson hävdar kring att utbildningsdepartementet skulle vilja påverkat deras program. Försvarsminister Tolgfors har fått tre KU-anmälningar och även dessa försöker vi bringa klarhet i. Allt direktsänds i TV för den intresserade.

Själv tycker jag utfrågningarna varit mycket klargörande – en riktig granskning av makten och i förlängningen ett viktigt bidrag till demokratin!

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar