tisdag 29 mars 2011

Insatser för lärlingar och Libyen

Igår var jag på hotell Frimis i Linköping och besökte Kitija Ruksa som är lärling där. Kitija började sin lärlingsutbildning i höstas och är två dagar i veckan på en arbetsplats och tre dagar i skolan och läser kärnämnen.

Idag kan man läsa om besöket i Linköpings tidning. Vi folkpartistiska riksdagsledamöter satsar på att göra hundra besök hos lärlingar för att samla in tankar om lärlingsutbildningen från de som utbildar sig, skolor och arbetsgivare. Vi kommer göra en rapport för att kunna göra utbildningen ännu bättre.

Folkpartiet har varit drivande för att skapa lärlingsutbildning i Sverige eftersom det ökar möjligheterna att minska ungdomsarbetslösheten. I länder där lärlingsutbildning är välutbyggd, som t.ex. Danmark och Tyskland är ungdomsarbetslösheten lägre. Och Kitja berättade att hon redan blivit lovad sommarjobb. Lyckat kan man säga!

På fredag hade jag bokat mig för att besöka Carlsund utbildningscentrum i Motala och ett företag som tar emot lärlingar – men nu har det kommit en extrainsatt votering emellan.

På fredag röstar riksdagen om Sverige ska sända en väpnad styrka på upp till åtta Jas-plan för att delta i den Nato-ledda militärinsatsen i Libyen. Detta i syfte att upprätthålla flygförbudszonen på det sätt som FN gett stöd till. Nu finns dock inte mycket av det libyska flygvapnet kvar, utan striderna sker på marken. Det är främst där skydd nu måste sättas in. Sossarna vill dock inte sträcka sig längre än att upprätthålla flygförbudszonen och då går det inte att få till något annat mandat från Sverige. Jag kan i alla fall konstatera att det är på tiden att Sverige bidrar till att hejda massakern på civila i Libyen.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar