onsdag 2 mars 2011

Kampen för yttrandefrihet i Libyen och i Sverige.

Det är lätt att känna engagemang för kampen för yttrandefrihet i omvärlden, som exempelvis den strid som nu pågår i Libyen och arabvärlden. Men engagerar yttrandefrihetsfrågor i Sverige?

Rätten att få uttrycka sig fritt är som luften vi andas – självklar när den finns, men kvävande när den saknas. Liberaler har kämpat för yttrandefrihet i flera hundra år och måste fortsätta vara vakthundar.

Jag är idag på bild över hela Correns sida 5. Det är kul. Reportaget handlar om yttrandefrihet med anledning av att en sifo-undersökning om riksdagsledamöternas inställning till yttrandefrihet har presenterats. Vad säger jag?

Jo, jag kommenterar tre påståenden om yttrandefrihet.

1. Nej till förbud i lag av sexistisk reklam. Staten kan inte förbjuda förlegade könsroller. Konsumenterna ska visa sin makt, uttrycka missnöje och vända sexistiska företag ryggen. Branschen bör ha metoder för självsanering. Den nyinrättade reklamombudsmannen är t.ex. ett bra initiativ.

2. Det ska självklart vara tillåtet att publicera bilder eller teckningar som kränker religiösa grupperingar. Yttrandefriheten måste omfatta även det som är kontroversiellt eller kan uppfattas som sårande. Religionsfriheten ska värnas, men likaså rätten att kritisera och driva med religioner. Gränsen går vid hets mot folkgrupp.

3. Företag och organisationer som lider skada av mediepublicering ska inte ha rätt att få skadestånd av medierna. Det är enskilda som ska ha rätt till skadestånd och kunna stämma för förtal. Om juridiska personer skulle få rätt att stämma tidningar finns risken att storföretag och intresseorganisationer skulle kunna tysta den oberoende granskningen genom att hota med dyra rättegångsprocesser. Media ska ha stor frihet att granska samhällslivet och publicera det som är viktigt för allmänheten att få kännedom om.

Nedan de tio påståenden som TU ville att vi skulle kommentera. Här kommenterar NTs ledare påståendena och riksdagsledamöternas svar. Bidra gärna med din åsikt!

KGE

1. Sexistisk reklam bör förbjudas i lag.
2. Poliser ska inte få läcka till medierna om innehållet i förundersökningar.
3. Kända människor ska inte behöva bli fotograferade i privata sammanhang utan att de gett tillstånd.
4. Det är bra att pass- och körkortsbilder numera skyddas av sekretess, så att medierna inte kan komma åt dem.
5. Medierna ska också i fortsättningen förbjudas att publicera odds från utländska spelbolag.
6. Det ska inte vara tillåtet att publicera bilder eller teckningar som kränker religiösa grupperingar.
7. Skadestånden i tryck- och yttrandefrihetsmål är löjligt låga och bör höjas kraftigt.
8. Det ska inte vara tillåtet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom fallit.
9. Postens anställda bör ges rätt att vägra dela ut åsiktsreklam och andra skrifter som propagerar för nazistiska, rasistiska eller andra i ett demokratiskt samhälle stötande uppfattningar.
10. Företag och organisationer som lider skada av mediepublicering bör ha rätt att få skadestånd av medierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar