tisdag 6 september 2011

Träff med flyktingar, offentlig utfrågning om sjukförsäkringen och kriminella gäng i Linköping

Veckan började med att Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (fp) från Jönköpings län, och jag träffade ett antal flyktingar. Flyktingspolitik är svårt – och det är lätt att vända bort blicken just för det. Men dessa människor, många utsatta för mycket våld och i svåra familjesituationer, lever i vårt samhälle. Som politiker är det viktigt att få insyn i alla delar av samhället för att kunna utvärdera om gällande politik fungerar som tänkt.

Sedan åkte vi till Finspång där Alliansen ordnat offentlig utfrågning om sjukförsäkringen. Emma Carlsson Löfdahl sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott och har jobbat i vården hela sitt liv. Hon gjorde en lysande insats! Här kan ni läsa rapporter i Norrköpings Tidningar och Folkbladet som skriver om detta idag.

Idag på morgonen har jag varit på Hotell Ekoxen på Rotarymöte och lyssnat på närpolischef
Håkan Stenbäck som talade om kriminella gäng i Linköping. Mycket givande och vilken fantastisk frukost! Vem som vill kan njuta frukost där, vilken dag som helst i veckan för 95kr. Färska croissanter får man inte var som helst!

Det mindre roliga är att kriminella gäng börjar bli ett påtagligt samhällsproblem. Ungefär 5000 unga står i riskzonen att rekryteras enligt beräkningar som görs i en offentlig utredning presenterad förra året och ledd av länspolismästaren Carin Götblad. Utredningen handlar om att samhället måste finna strategier både för att motverka att unga rekryteras och att hjälpa dem som vill lämna de kriminella gängen. Det behövs nära samarbeten mellan skola, socialtjänst, polis och föräldrar för att bryta den ökade gängkriminaliteten.

För den som vill fördjupa sig i ämnet, läs Kriminella grupperingar – motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15).

Idag publiceras en intervju med mig om pressetik i Secon Opinion.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar