onsdag 6 maj 2009

Klimat på återvinningsdagen09

Idag har jag varit på konferens ordnad av Återvinningsindustrierna. Tema var KLIMAT.

En av talarna var Anders Turesson som är Sveriges chefsförhandlare vid Köpenhamnsmötet där världens ledare i december ska besluta om en uppföljning av Kyotoavtalet. Detta blir ett av århundradets viktigaste möten. Sverige företräder EU. Anders leder den svenska förhandlingsdelegationen och blir därmed en superviktig person även om han inte är en mediakändis.

Anders underströk hur viktigt det är att alla länder i världen skriver under Köpenhamnsavtalet även om det bara är ett 20-tal länder som idag står för merparten av alla klimatgasutsläppen. Annars finns det risk att industrin flyttar till länder som inte skrivit på. Han menade att det viktiga är att göra trovärdigt för de stora utvecklingsländerna (Kina, Indien, Indonesien, Brasilien) att det går att kombinera tillväxt med minskade CO2-utsläpp. Sverige är ett gott exempel som på 90-talet införde CO2-skatt och har ett väl utbyggt fjärrvärmesystem som bidragit till god tillväxt med reducerade CO2-utsläpp. Han sa också att i-världen framför allt kan bidra genom att sprida kunskap om existerande klimatsmart teknik. Det behövs inte ny teknik, utan främst kunskap om hur man använder existerande teknik.

Klas Eklund, som just släppt en uppföljande bok till sin bibel för nationalekonomer ”Vår ekonomi”, talade om hur man till bästa pris hanterar klimatproblemet. Som ekonom menade han att moral och ekonomi måste dra åt samma håll. Han hävdade att världens nu står inför historiens största investeringsprogram. Det gäller att göra insatser där det kostar minst.

Klas talade sig varm för systemet med utsläppsrättigheter och hoppades på ett högt pris på dem. (På torsdag den 14 maj debatterar jag i Riksdagen att flyget nu ska ingå i handelssystemet). Klas framhöll att den enskilt viktigaste och billigast åtgärden är att spara energi och hänvisade till McKinseys rapport som visat att det krävs många olika insatser mot klimatförändringarna och att de är olika kostnadseffektiva (artikel i DN här). Bäst att börja med dem som kostar minst.

Innan jag skulle votera hann jag med att lyssna på några företagare som jobbar med återvunnet material. Företaget Houdini som gör sportkläder av återvunnet material verkade särskilt spännande. Utslitna Houdinikläder kan lämnas i återvinningsboxen hos återförsäljaren, t.ex. Naturkompaniet, så blir de till nya sportkläder.

Riksdagen röstade idag för att kriminalisera vuxnas kontakter (främst på Internet) med barn i sexuella syften. Detta var en fråga som började diskuteras under förra mandatperioden då jag satt i Justieutskottet. Vi sneglade då på Storbritannien. Bra att det nu är klart med lagstiftning i Sverige.

KGE

2 kommentarer:

  1. Charlotte Flodin20 maj 2009 kl. 16:12

    Hej!
    Jag är studerande vid Stockholms universitet och sitter just nu med ett arbete där jag reder ut vad Sveriges olika partier säger om uranbrytningen som förser våra kärnkraftverk med bränsle. I debatten kring kärnkraft glömmer man så gärna bort den stora del i cykeln som själva brytningen efter uranet utgör. Huruvida brytningen efter uranet är nödvändigt ont, eller något som direkt bör upphöra är inte vad jag har för avsikt att diskutera. Jag är nyfiken på hur respektive parti resonerat angående urangruvorna och brytningen efter uran, hur man vägt in den delen av kärnkraftsenergiproduktionen i sitt beslut att verka för eller emot.

    Mycket tacksam för hjälp! Med vänliga hälsningar Charlotte Flodin
    charlotte.flodin@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Charlotte Flodin20 maj 2009 kl. 16:13

    charlotte.flodin@gmail.com
    skulle det vara, ursäkta

    SvaraRadera