onsdag 10 juni 2009

Kroatien i EU? och Ökad på vindkraft -dåligt!

KROATIEN i EU?

Idag har svensk-kroatiska föreningen för parlamentariker (som jag startat och är ordförande för) haft sitt första möte. Ambassadör Matek berättade om Kroatiens väg mot EU. Mycket kom att handla om gränstvisten ute i vattnet utanför Piranbukten som nu hindrar Kroatien från att bli EU-medlem. Slovenien blockerar kroatiskt medlemskap och det ser ut att bli en svår nöt att knäcka. Troligen kommer frågan upp på nästa möte med EU:s utrikesministrar. På fredag träffar jag Carl Bildt i EU-nämnden. Får då höra med honom hur medlingen mellan länderna går.

MER SKATT på VINDKRAFT. DÅLIGT!

På måndag är det stor klimatdebatt i riksdagen. I samband med detta diskuteras förstås Sveriges energiproduktion. Förra sommaren gjorde Skatteverket en tolkning av lagstiftningen som gör att vindkraftskooperativ nu måste betala mer i skatt än vad man tidigare trott. Denna skatteökning hotar möjligheten för privatpersoner att slå sig ihop och äga vindkraft eftersom beskattningen leder till att energin blir för dyr. Istället får man köpa sin el billigare på elbörsen av de stora bolagen. De som redan investerat i vindkraft får ett ekonomiskt bakslag.

Cirka 20.000 människor är idag delägare i vindkraftverk. Detta leder till fler ägare och större konkurrens på energimarknaden som annars är helt dominerad av Eon, Fortum och Vattenfall. Mer konkurrens är bra! En annan ännu viktigare fördel med andelägandet är att möjligheten att äga vindkraft ger större acceptans hos människor som bor i anslutning till vindkraftverk. Det man äger stör inte på samma sätt som det som ett stort företag smäller upp.

Så idag träffade jag personer som blir drabbade av Skatteverkets nya tolkning. Det här med skatter är ibland väldigt invecklat, men så mycket förstod jag är att om inget händer på detta område blir det svårt att få fler att vilja köpa in sig i vindkraftparker och den stora ökning av vindkraft som är planerad till 2020 kommer bli mycket svårare att uppnå.

På måndag finns det en reservation i klimatpropositionen som behandlar detta. Reservationen blir troligen avslagen, såsom brukar ske. Alltså motgång för vindkraftkooperativen. Jag anser att regeringen bör agera och utreda frågan för att snarast återkomma med ett förslag som inte missgynnar vanligt folk från att bli delägare i vindkraftverken. Corren och jag tycker lika.

KGE

3 kommentarer:

  1. Det där ska ju bara inte förekomma, så enkelt är det ju. Någon skattenisse har tagit fel på skatt och skatt.

    SvaraRadera
  2. Skatteverket ska naturligtvis ha så tydliga och bra direktiv från politikerna att en situation som denna aldrig uppstår - skattetekniskt käbbel ska inte stå i vägen för en nödvändig och miljövänlig utveckling. Kör hårt, Karin!

    SvaraRadera
  3. Tack för stödet. Tog upp frågan med miljöministern när jag träffade honom igår. Det ligger ju inte riktigt hos honom utan hos näringsministern och finansen... men ändå ett inspel på ministernivå. Gäller bara att frågan inte glöms bara för att det nu blir sommar och energiproppen är klubbad av riksdagen.

    SvaraRadera