tisdag 19 januari 2010

Malmström var lysande

Befinner mig nu pa Europaparlamentet i Strasbourg och har närvarat vid utfragningen av Sveriges kommande kommissionär. Därefter lunchade Cecilia, Folkpartiets europaparlamentariker, medarbetare och jag.

Det var en tuff utfragning med cirka 60 fragor under tre timmar utan paus. Cecilia var lysande och skapade en trevlig stämning genom att tala flera sprak och svara paläst, engagerat och balanserat.

Hon möttes av varierande fragor om allt fran människohandel, terrorism, maffia och korruptionsbekämpning till hur EU ska utveckla bade en ökad arbetskraftsinvandring och bekämpa den illegala invandringen. Nyckelorden för framtida gemensamma asyl- och invandringspolitik ska vara solidaritet och rättvis ansvarsfördelning.

Hon fick en applad da hon sa att solidaritet och respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna inte står i motsats till en tuff kamp mot terrorism. Vid ett annat tillfälle lag en applad i luften: da Cecilia sa att hon personligen anser att det finns ett samband mellan prostitution och människohandel. Tydligen är detta kontroversiellt att säga pa europaniva!

Som svensk och som folkpartist är jag mycket stolt. De positiva omdömen har haglat. DN skriver att Cecilia var bland de bästa som utfragats. Nu tar jag flyget till Stockholm för att närvara vid partiledardebatten imorgon. Gissar att det ocksa blir hett. Valaret har börjat!

KGE

3 kommentarer:

 1. Hej alla därute i världen!

  Kom till Sverige, och bry dig inte om att söka asyl, det behövs nämligen inte. Här kan du leva papperslös och ändå få hjälp med allt - tandvård, sjukvård, skola m.m. Och det bästa av allt: du kan fortsätta leva precis så som du brukar om du vill.

  Om du nu av en slump skulle råka hamna i fängelse så får du eget rum, träna på gym, tillgång till dator, TV, mycket god mat (bättre än Sveriges skolungdomar och fattigpensionärer)
  Om du vill kan du t.o.m. få bedriva brottslig verksamhet inne i fängelset!

  När du sedan kommer ut får du lägenhet, bostadsbidrag, socialbidrag, ja alla bidrag du kan tänka dig.

  Sverige är fantastiskt! Välkommen hit!!!

  /CM

  SvaraRadera
 2. Jolalus; nu tycker jag nog att du har fått en ganska sned bild av verkligheten. Det är ju faktiskt så att de allra flesta som kommer hit som flyktingar har fått lämna hus, hem och försörjning av en anledning och vill inget annat än att göra rätt för sig, jobba och leva som en del av det samhälle de har kommit till.

  Karin; Vad kul att höra att Cecilia klarade sig bra, jag trodde i och för sig inte annat då hon med största sannolikhet är den bäst kvalificerade för jobbet som Sverige kan uppbringa.

  SvaraRadera
 3. Att papperslösa ska få akut vård handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och att minska spridningen av sjukdomar (vet t.ex. en kille som i höstas tog två gömda till sjukhus för att de gömda blivit smittade av svininfluensa - dvs: även om man inte vill vara solidarisk och generös är det inte särskilt smart att vägra bot mot epidemi-sjukdomar!).

  Att barn, som inte själva bestämt att de ska vara i Sverige, får skolgång handlar om att uppfylla Barnkonventionen som säger att alla barn som befinner sig i ett land ska behandlas lika, oavsett urspung.

  KGE

  SvaraRadera