torsdag 7 januari 2010

Avatar och vargjakt

Såg igår filmen Avatar. En mycket sevärd film. Varför jag gillade den? Den hade ett mycket tydligt miljöetiskt budskap. Konflikten mellan dem som girigt söker efter råvaror på bekostnad av miljön och dem som lever i balans med naturen var mycket effektfull. Jag hoppas att den ger eftertanke hos många och var ett utmärkt inlägg såhär i tider av klimatdebatt och i början av FN:s år för biologisk mångfald. Att tekniken var mästerlig behöver väl knappast sägas.

Vargen är förstås ett ämne att lyfta i samband med diskussionen om biologisk mångfald. Riksdagen tog i oktober beslut om att införa kontrollerad licensjakt i år. Här hittar du underlag för beslut och debatt. I fem län där det fötts vargar gav Naturvårdsverket tillstånd att skjuta 27 vargar. Tiotusen jägare visade sig redo att ta fram bössan.

På en dag fylldes kvoten i vissa län, och i Dalarna sköts en varg för mycket. Det har alltså bedrivits överskjutning och rapporter vittnar om skadeskjutningar. Vi i Folkpartiet kommer kräva att regeringskansliet ser till att dra lärdomar av det som hände. Inför beslutet sades att erfarenheter måste dras löpande. Efter detta som nu hänt måste vi lära för kommande år.

Det verkar exempelvis vara en bra idé att införa särskild utbildning för dem som ska bedriva licensjakt på varg, precis som att det behövs särskild utbildning för att jaga björn. Jag får känslan av att vissa jägare varit ute efter en vargtrofé, och i ivern begått fel. Det är oacceptabelt.

Vargjakten upprör känslor. Det gäller att hitta en balans mellan landsbygd och storstad och få en livskraftig, men inte alltför störande vargstam. Alliansen har försökt hitta balansen i det beslut som tagits. Jag tror fortfarande inriktningen i proppen håller, men vi behöver gå vidare och se över kraven på jägarna, om tilldelningen behöver justeras något och jag förväntar mig att vi snarast, dvs under våren, får klartecken för hur vi går vidare med invandring eller inplantering av vargar för att få en genetiskt frisk vargstam.

KGE

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
  Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

  http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Tack för kommentar. Jag tycker budskapet i manifestationen verkar ensidig så det är inget för mig - men jag har en fråga. Såhär står det i er inbjudan på FB: "Vi VILL inte ha licensjakt på Varg av varghatande jägare. Det finns lösningar."

  Vilka är era lösningar för att minska motsättningarna i vargfrågan? Vad vill ni göra för att vi får en livskraftig vargstam men som inte oroar/besvärar människor? Jag köper argumentet att det inte är varghatande jägare som ska bedriva licensjakt. Jakten måste bygga på kunskap och sans.

  KGE

  SvaraRadera