onsdag 8 april 2009

Jobb till Unga och (sommar)jobba utomlands

Igår var en den ökande ungdomsarbetslösheten förstasidesnytt i Corren. Jag och ett antal andra politiker fick ge svar på frågan: ”Vad ska göras för att minska arbetslösheten bland unga?”.

Svaret är förstås att på lång sikt måste skolan fungera bättre så att fler får slutbetyg, fler utbildningar ska vara inriktade på yrkeskunskap och jobb - inte till universitetsbehörighet. Informationen till ungdomar måste också bli rakare så att de inte tror att det är lika självklart att få jobb efter estetiskt program som efter industriprogrammet. Vi måste också våga titta på om arbetsrätten missgynnar unga. ”Sist in, först ut” tror jag bidrar till att unga inte blir kvar på arbetsmarknaden trots att de har rätt kompetens. Slutligen sa jag till journalisten ”att arbetsförmedlingen måste snabbare sätta in rejäla insatser för unga. 100 dagar som det är idag innan jobbgarantin går in kan vara för lång tid".

Igår begav José Kimenga och jag oss till arbetsförmedlingen i Norrköping för att höra efter hur deras insatser ser ut. Vi ville också veta hur den fria rörligheten inom EU kan nyttjas för att få arbetskraft till ställen där det råder arbetskraftsbrist.

Det som var mest nytt för mig var detta om hur arbetsförmedlingen på riktigt kan hjälpa till med jobb över landsgränser. Det finns ett mycket levande nätverk som heter EURES som ser till att alla EU:s arbetsförmedlingar knyts ihop. I Östergötland är det Pirjo Väänänen som är EURES-rådgivare och hon berättade mycket professionellt och engagerat om möjligheterna. Alla som vill ha rådgivning och info om vilka jobb som finns och vilka regler som gäller i andra länder kan få det gratis av henne.

I EURES databas finns det 830 000 lediga jobb att söka. En del är sommarjobb. Pirjo berättade t.ex. att det finns gott om sommarjobb i Norden, s.k. nordjobb för ungdomar 18-28 år. Hon berättade också att t.ex. Disneyland i Paris söker ungdomar till turistsäsongen, men i år kommer EuroDisney inte till Sverige för intervjuer, eftersom för få svenskar har sökt jobben. "Varför?", undrade jag. ”Svenska ungdomar kan inte tillräckligt med språk” var hennes raka svar. ”Skolans valmöjligheter har gjort att det lönat sig för lite att lära sig språk”. Det känns helt rätt att Alliansen med folkpartiet i spetsen nu ändrat detta så att språkkunskaper ger extra meritpoäng. Klart att unga svenska också ska resa och jobba utomlands!

Mot den dystra bild om hög arbetslöshet som vi nu möts av var Pirjo en stark motvikt av möjligheter. Den som är sugen på jobb utomlands, eller för den delen söker (specialiserad) arbetskraft från andra länder, når henne på tel. 010-487 05 71.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar