tisdag 28 april 2009

Vadstena som euro-zon

Vadstena är en stor turistort i Östergötland. Ca 300.000 besökare kommer årligen till Slottskyrkan. Många är katolska besökare från Italien och Frankrike som vill besöka Heliga Birgittas hemstad. Att det kommer så många besökare från euroland gör att Vadstena skulle vara mycket lämpligt som en euro-zon i Sverige. Vi i folkpartiet vill att det ska bli enklare att betala med euro i Vadstena.

Igår hade jag, Mathias Sundin, vice ordförande i länsförbundet och Magnus Ekholm, ordförande fp i Vadstena och Ingemar Lindaräng presskonferens där vi berättade om idén om euro-zon. Haparanda och Höganäs har redan accepterat euron som betalningsmedel. Vadstena kan bli tredje eurokommunen i Sverige, även om tanken växer fram på flera ställen.

Redan idag är det många handlare i Vadstena som tar emot euron, men vi tror att det finns ett värde att samordna butiker, turistbyrån, biblioteket, kollektivtrafiken och skapa någon typ av gemensam kommunikation att euro är välkommet samt att det skulle bli vanligare att märka ut priser i euro. Detta skulle göra att turisterna känner sig än mer välkomna och det skulle bli praktiskt för alla med euro i plånboken, såväl tillresande som hemresande att handla med dessa.
Vadstena har en lång europeisk historia då Heliga Birgitta var en van resenär i Europa och har i seklar lockat européer till Sverige. Euron skulle idag knyta Vadstena, Östgötarna och svenskarna närmre övriga Europa.

Mer info finns i dagens Corren (s B8) och i Motala och Vadstena Tidning.


KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar