tisdag 15 december 2009

Rapport från EU-toppmöte i Kammaren

Har ägnat dagen åt att formulera en bra fråga till statsministern till återraporteringen från europeiska toppmötet. På grund av en frågefördelning i Kammaren som inte gynnade små partier från majoriteten fick jag inte ställa den. Nu är jag lite besviken och klagat för att få en bättre frågefördelning nästa gång!

Hur som helst, den som vill höra återrapporten kan gå in här.

Jag tänkte berömma statsministern för att han fått till en bra start på finansieringen av anpassningar till klimatförändringar i u-länder. Tänkte hänvisa till det tal som Barrosso höll på toppmötet. Det finns här i text och här hittar ni det i rörlig bild.

Det är dock värt att betänka att EU nu fått ihop 7,2 miljarder euro i eu-bistånd för anpassningar för tre år. Efter 2020 sägs det att världen totalt behöver få ihop ca 100 miljader euro per år. Åren 2012-2020 sägs det väldigt lite om. Det beslut som tagits nu är ett viktigt steg för en snabbstart innan Kyotoavtalet upphör 2012, men i framtiden kommer JÄTTEANSTRÄNGNINGAR att krävas!

Hade också tänkt återknyta till frågan jag ställde förra veckan till statsministern om att politikområdena migration och klimat måste kopplas ihop i framtiden. Ökenutbredning, havsnivåhöjningar och svårigheter att hitta drickvatten och odla är realiteter för många i den fattiga världen. Detta kommer leda till migrationsströmmar. Senast idag en film om detta i DN.

Nu hålls gruppmöte om det politiska läget!

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar