tisdag 26 januari 2010

Möte på miljödepartmentet om uppföljning av vargjakten

Kommer just från Miljödepartementet. Vi har diskuterat varg. Imorgon träffar ansvariga på miljödepartementet ansvarig myndighet (Naturvårdsverket) för att diskutera den genomförda vargjakten.

För oss i folkpartiet är utvärdering av jakten av största vikt (se gärna min debattartikel "Lärdomar av vargjakten"). Morgondagens möte syftar till att diskutera frågeställningar och direkta iakttagelser inför den djupgående utvärdering som Naturvårdsverket ska göra. Utvärderingen kommer att bli klar i slutet av mars-början av april och handla om hur jakten genomförts och om tillståndet i vargstammen (alla vargar har då obducerats och prover har tagits av DNA, tänder, skelett och vävnader).

Vi i folkpartiet framförde på departementet att nu är det också dags att gå vidare och aktivt arbeta med att genetiskt friska vargar förs in i den svenska vargstammen. Obduktionerna av de fällda vargarna visar att det inte finns tydliga missbildningar i den svenska vargstammen, men kullarna blir mindre än normalt. Men eftersom stammen utgår från enbart tre individer finns det allvarliga risker för framtida inavelsproblem. Att stammen är genetiskt frisk är en förutsättning för en långsiktigt livskraftig vargstam.

Själv frågade jag om skadeskjutningen var ovanligt hög i jämförelse med jakt på andra djur. Jag fick svaret att det finns tre bekräftade skadeskjutningar och 4-7 s.k. bomskott, dvs skott som avlossats men inte träffat. Detta att skott avlossats och inte träffar har tydligen jägarna själva bedömt som allvarligt. Skott ska träffa, annars är det en dålig jägare. I obduktionerna kommer man kunna se om det behövts fler än ett skott per varg. Är skadeskjutningen ovanligt hög tycker jag att frågan om behov av särskild utbildning måste tas upp.

När utvärderingen kommer i vår från Naturvårdsverket har vi underlag för att fortsätta en seriös diskussion.

KGE

1 kommentar:

  1. Några saker.

    1. Varför vilar beslutet på en enmansutredning från en representant för Jägareförbundet?

    2. Enligt uppdragsbeskrivningen till naturvårdsverket skulle de utreda Hur licensjakten skulle gå till, så varför fick de inte utreda förutsättningslöst`?

    3. Utredningen från Skandulv har en likadan uppdragsbeskrivning, de fick inte utreda Om, de utredde Hur.

    4. Nu när Jägarnas Riksförbund har hoppat av avtalet och det har visat sig att LRF inte har förankrat avtalet hos sina medlemmar, hur stor chans har avtalet att inplantera ny varg egentligen?

    5. slutligen.
    Nämn en oberoende forskare som ställer sig bakom att hålla vargstammen under 210 djur.
    Liberg gör det inte, om du tänkte på honom. Det enda han gör är att hänvisa till siffran som "av riksdagen beslutade målet".

    SvaraRadera