onsdag 24 mars 2010

Framtida strategier för klimatet -idag haft möte med statsministern

Kommer just från möte med statsministern. Eu-nämnden och statsministern har tv-sända möten inför varje europeiskt toppmöte. Imorgon och på fredag träffas de europeiska statsministrarna för att lägga fast en strategi för kommande klimatförhandlingar och en strategi för hur EU ska bli mer konkurrenskraftigt (EU2020-strategin).

Jag fokuserade på klimatet. FN-konferensen i Köpenhamn misslyckades med att få till ett globalt avtal där länder lovar att vidta åtgärder. Det ser kanske lite ljusare ut nu i och med att Obama fått igenom sin sjukvårdsreform, men det är högst osäkert hur USA kommer ställa sig i det fortsatta klimatarbetet. Nästa FN-möte är i Mexico i höst och det ser svårt ut att komma fram till ett bindande klimatavtal där. Många vill redan nu lägga kraften på FN-mötet i Sydafrika 2011. Jag framförde vid dagens möte att går det inte att få till ett bindande avtal i Mexiko i år måste åtminstone bindande delmål antas för att inte tappa tid. Det är bråttom i klimatfrågan! Människor är redan drabbade och det blir dyrare att genomföra åtgärder ju längre vi väntar.

Statsministern och jag har tidigare i kammaren talat om att det kan behövas en strategi där ett begränsat antal länder sätter sig ned för att binda sig för åtgärder. Idag fortsatte statsministern på det spåret och sa att FN-strukturen inte fungerar för att fatta beslut. När var och en av 192 länder har veto blir det noll. Med tanke på att 16 av världens länder står för 90% av utsläppen måste dessa länder tydligare avkrävas ansvar. EU måste nu föra separata samtal med dessa länder för att komma till beslut.

Det pågår en diskussion om EU ska gå med i ett förlängt Kyotoprotokoll. Problemet är att många industriländer som tidigare varit med nu vill hoppa av. USA vill definitivt inte vara med. Kvar blir bara Europa! Statsministern var öppenhjärtig och gav information om olika tänkbara scenarion för framtida avtal. Ett av hans bidrag till kommande EU-toppmöte är att han tänkte berätta om sin insikter som fd EU-ordförande om problematiken kring beslutsfattande på internationell nivå. En del av detta tog han upp på vårt möte. Bl.a. fastnade jag för något konstruktiv: det är viktigt att se att det finns nationella aktionsplaner i flera (motsträviga) länder, t.ex. i Kina, som EU bör stötta upp.

Den som på djupet är intresserad av klimatfrågan och hur politik på högsta nivå fungerar kan få ut en hel del av att se vårt möte som finns här. Slutligen kan man konstatera att miljöpolitik har
blivit storpolitik och EU är för närvarande världens bästa miljöorganisation.

På tisdag följer jag upp EU-toppmötet genom möte med statsministern. Tar gärna emot förslag på vad jag kan ta upp.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar