torsdag 4 mars 2010

Fp vill se ett utökat rut-avdrag

Avdraget för hushållsnära tjänster (RUT) har gjort livet enklare för många familjer, inte minst för många kvinnor. Nu står det klart: Om oppositionen får makten efter höstens val avskaffar de avdraget.

Då ska alltså många kvinnor tillbaka den beryktade kvinnofällan och stressa till dagishämtning och städa istället för att leka med barnen. De äldre som i vinter varit glada över att ha kunnat köpa snöröjning till en överkomlig peng ska se denna möjlighet försvinna.

Vi i Folkpartiet vill säkra de nya jobben i hushållsbranschen (som beräknas till cirka 11.000) och ytterligare underlätta för barnfamiljer och äldre. Vi föreslår därför att familjer med barn under åtta år och äldre över 80 år ska få en utökad reduktion. I stället för att som i dag få en reduktion på 50 procent på hushållsnära tjänster, vill vi att dessa två grupper får ett avdrag på hela 75 procent.

Oppositionen vill ta bort RUT-avdraget, men behålla det s.k. ROT-avdraget (renoveringar och tillbyggnad), dvs avdrag för tjänster i den typiskt manliga byggbranschen. Varför ska det vara ok för en familj att göra avdrag för att en man ska installera fönster i deras bostad, men att det sen inte ska gå att få skattereduktion för att låta någon tvätta fönstren?

Vore intressant att få svar på detta före internationella kvinnodagen på måndag!

KGE

PS På lördag besöker Nyamko Sabuni, Integrations- och jämställdhetsminister, Linköping.
Hennes tal är öppet för allmänheten

Tid: lördagen 6 mars kl 13.00–14.00
Plats: Linköpings Stadsbibliotek, Huvudbiblioteket, Hörsalen,
Östgötagatan 5, Linköping

Välkommen!

2 kommentarer:

 1. Rina Blomberg4 mars 2010 21:24

  Folkpartiet tar upp många jämställdhetsfrågor med detta förslag:

  • Kvinnodominerade yrken så som handel och sjukvård kräver oftast obekväma arbetstider. När en kvinna ska tillbaka till arbetet efter att ha varit föräldraledig får hon snabbt reda på att närbarnomsorgen sällan täcker sådana tider. Detta gör att hon antingen måste minska sina arbetstider, byta tjänst eller förlita sig på sin arbetsgivares barmhärtighet. Det här problemet är en betydligt viktigare kvinnofråga och påverkar mycket mer hennes framtidspension än hur många dagar hon väljer att vara ledig innan barnet har fyllt 1½ år. 75%-RUT-avdraget skulle ge många familjer ett extra alternativ när det gäller dagishämtning och -lämning. Det är en modern lösning till de moderna arbetstiderna för många.

  • Det är en trygghet att veta att när ens ålder påverkar orken och förmågan att sköta hushållet så finns det stöd i form av hushållstjänster. Kvinnors pension ligger på en betydligt lägre nivå än männens (http://www.e24.se/pengar24/pension/kvinnor-far-lagre-pension_633595.e24) samtidigt som kvinnor lever längre än män. Av befolkningen över 80år i Sverige finns det ca 75% fler kvinnor än män. (http://www.scb.se/) Folkpartiets RUT-avdragsförslag ger pensionärerna råd att anlita tjänsten och representerar ytterligare en viktig kvinnofråga.

  • En ökad efterfråga för hushållstjänster kommer givetvis att ge fler jobb. Hemhjälp är ett kvinnodominerat yrke; alltså fler jobb åt kvinnor.

  Det är sådana propositioner som matar mina anledningar att stödja Folkpartiet.

  SvaraRadera
 2. Tack Rina för insiktsfulla apekter som ytterligare stärker avdraget!

  KGE

  SvaraRadera