onsdag 17 mars 2010

Snack med företagare


Träffade i måndags Christoffer Sjögren som startat städfirman Städarna efter att Alliansen infört RUT-avdraget. Han berättade att om RUT försvinner måste han varsla flera av sina anställda. I dagens Linköpings Tidning står vi upp tillsammans för RUT-avdraget. Tjusig bild med mopp i mitten!

På förmiddagen var jag och två medlemmar från Liberala Ungdomsförbundet, Niklas Odelberg och Johan Vesterling, hos Linköpingsföretaget Centric (det är vi + ägaren som är på bilden). Ägaren och VD:n Malin Bodén berättade att hon startat med städtjänster efter att tppat jobbet i en fusion – nu är hennes företag inriktat mot klottersanering och snöröjning (högkonjunktur i vinter!).

Båda dessa företagare sa något som är värt att lyssna till: de vill så lite som möjligt vara i kontakt med Arbetsförmedlingen. Det är bara krångel, så de båda. Deras rekrytering sker genom rekryteringsfirmor eller kontakter. Malin sa att hon gärna skulle vilja ta emot praktikanter, men hon visste inte vart hon ska vända sig. Att vända sig till skolorna är bara krångligt. Hon hade försökt med arbetsförmedlingen, men tänkte bara göra det igen om det var nödvändigt. Är det något dessa engagerade företagare verkligen inte önskade sig var det krångel! Jag hoppas kunna besöka arbetsförmedlingen snart för precis som Nyamko Sabuni sagt: det är trött organisation som behöver piggna till. Samhället är verkligen i behov av att den funkar!

Båda företagarna var mycket positiva till lärlingsanställningar och sa att det skulle vara mycket uppskattat om unga först kunde komma in på lite lägre ungdomslöner. Christoffer sökte en administratör som han vill ge 16.800 i ingångslön. Han fick ofta svaret att skillnaden med att gå på bidrag var för liten och därför hittar han ingen.

Jag berättade för Christoffer att vi i riksdagen just röstat bort ett förslag av vänstern och sossarna om att ge anställda rätt till heltid. Han avvisade denna vänsteridé snabbt. Det skulle innebära att vissa av mina anställda inte skulle få ett jobb alls, sa han. Efterfrågan på städning är mycket större i slutet av månaden pga flyttstädningar. Han skulle gärna heltidsanställa om det fanns jobb, men det gör det inte. Idén funkar inte i verkligenheten, konstaterad han.

Kände mig, efter att ha träffat dessa båda företagare, stärkt om att folkpartiet och alliansen är inne på rätt väg när det gäller lärlingar, ungdomslöner, rut-avdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för dem med sämre fotfäste på arbetsmarknaden.

KGE

3 kommentarer:

 1. Jag är själv företagare och då inom högteknologi (om man kan kalla det så). Ett pyttelitet mjukvaruföretag som utvecklar extremt avancerad mjukvara. Det bygger en hel del på mitt intresse vad gäller programmering.
  Har c.a. 100 företag som kunder, en del börsnoterade m.m. Inte jag som säljer utan har samarbete med andra bolag som säljer mjukvaran, måste fokusera all tid på utveckling.

  Nu till problemet...

  Har mycket stort behov av arbetskraft, men för att få igång någon så krävs det nästan 6 månaders upplärning av någon som redan har talang och goda grundkunskaper. När man utbildat personen så blir personen GLÖDHET på arbetsmarknaden och kan ta lätt ta ett annat jobb.

  Jag har försökt med två stycken, den första slutade efter ungefär 8 månader då det blev han såg bättre karriärmöjligheter i annat bolag (jag är ju själv...), gjorde nytt försökt med sjukskriven gammal programmerare. Tänkte att han var duktig men inte så attraktiv så att han lätt kan sticka, nu blev han för sjuk igen och kunde inte fortsätta av den anledningen.

  Problemet för sverige...

  Sverige har regler anpassade för enkla arbeten. Den typen av jobb som bl.a. jag representerar borde vara den typ av företag man satsade mest på. Men det är extremt svårt för min typ av bolag att utvecklas såvida man inte tar in investorer.

  När det gäller krångel så tror jag alla företag känner igen sig. Men tror även de som utformar regler inte begriper riktigt. Det kan vara någon ny regel som man berörs av, den som gjort den eller de som kan vet eventuellt att det räcker med att läsa någon liten bit på något ställe. Kanske tar det några minuter så de tycker det är jättelätt.
  Det är inte lätt för ofta är det så att skall man veta vad som gäller så måste man läsa mycket mer innan man hittar det man berörs av.
  Själv har jag revisor vilket de flesta har vad jag vet.

  Arbetsförmedligen borde enligt mig få en mycket mer uppsökande roll, ha en kontakt med företagen och då ha lite koll. Jag har aldrig blivit kontaktad av dem, det är jag som får kontakta arbetsförmedlingen och det är jag som får ta reda på hur och vad jag skall kontakta. När man kontaktar så är personen inte där och då hoppas man den personen kan ta kontakt vilken den inte alltid gör, då får man ringa igen och bla bla bla. Det verkar inte som de är intresserade av att rätt person skall hitta rätt jobb.

  SvaraRadera
 2. Stort tack för givande inlägg. Jag ska ta ett snack med våra specialister inom företag och arbetsrätt. Jag har idag ingen direkt lösning på problemet att personer får utbildning och sen byter företag. Vi har som sagt förslaget om lärlingslöner och gäller det en ung person ungdomslöner. Då delar i alla fall arbetstagaren och arbetsgivaren på introduktionskostnaderna.

  Jag har nu ordnat ett möte hos arbetsförmedlingen för att träffa arbetsförmedlingschefen. Verkar helt rimligt att de har mer av uppsökande verksamhet och att det skapas enkla databaser för dem som är öppna för att ta emot praktikanter och nyanställa. Har du fler konkreta förslag som jag kan ta upp vid detta möte, hör gärna av dig igen, och det gäller förstås alla som läser detta!

  KGE

  SvaraRadera
 3. mer text :)

  Grundproblemet för alla företag (speciellt små med avancerad teknik) är och hitta rätt personer. Större bolag har ju mer möjligheter och placera om folk om man nu råkat missa en del. Små företag har inte alls samma möjligheter samt att små bolag är mycket känsligare för missar.

  Kan arbetsförmedlingen fokusera hårdare på att ge kvalitet i vad för typ av personer som finns tillgängliga så tror jag man har vunnit MASSOR mot företag som kräver kompetens.

  Om Arbetsförmedlingen inte börjar ta en aktiv kontakt med bolagen och verkligen försöker anstränga sig för att skaffa kunskap om bolagens verksamhet så tror jag detta är omöjligt. Man borde också fokusera hårdare på just de små bolagen, kanske någon intern gradering i hur viktiga olika bolag är att hålla koll på. Stora bolag behöver som sagt inte lika mycket hjälp. Företag där arbetsuppgifterna är enkla har heller inte samma behov av hjälp.

  Personligen tycker jag det är trist att det är så extremt svårt och driva avancerade bolag om man inte har som mål att maximera tillväxt och vinst, för skall investerare och annat kopplas in som är den väg man får ta idag så blir det lätt att det målet måste finnas. Kan tänka mig att det finns mängder med duktiga personer som mer har som mål och leva på något man gör väldigt bra och tycker är kul, möjligen bli 5 anställda men sedan får det räcka. De har inte som mål att bli VD's och sköta massa papper och annat.

  Skall Sverige stå sig i konkurrensen mot andra länder (det står liksom inte direkt still i länder som Kina, Indien mm) så tror jag det är en absolut nödvändighet. Själv har jag en hel del koll på Indien och de vräker ut högkompetent arbetskraft. Deras kultur som varit en bromskloss håller också på att luckras upp och anpassas till att bli mer konstruktiv inom företagande.
  När diverse politiker säger att ”nu skall vi bli bäst igen eller satsa hit och dit” så kan man ju undra vilken värld de lever i för det händer mycket.

  Just nu verkar Arbetsförmedlingen mest fokusera på att tvinga arbetslösa på att bli experter på ansökningshandlingar eller söka massa jobb om man följer media. Hade man istället fokuserat på kvalitet så tror jag man vunnit MYCKET MERA för får företag kvalitet så gynnar det både arbetstagaren och företaget, det är många missförstånd som man undgår om man får arbetstagare som passar bättre för uppgiften och den som får jobbet trivs bättre.

  Om arbetsförmedlingen har bättre koll på företagen i regionen så tror jag även de kan anpassa diverse kurser och liknande så det synkar efter det behov som finns. Att utbilda för saker där behovet är litet eller inte riktigt passar blir väl en del slöseri med pengar och de som går kursen kanske tappar vilja för de fattar väl med.

  Jag tror också att små bolag är mycket mer villiga att testa unga eller personer som varit sjukskrivna mm, men eftersom man är så känslig för missar så avstår man.

  SvaraRadera