måndag 29 mars 2010

Från sjukförsäkring till jobb - hur går det?

Har idag varit hos Försäkringskassan i Motala och frågat om plus och minus med den nya rehabiliteringskedjan. På torsdag ska jag till Arbetsförmedlingen för att höra hur de gör för att hitta jobb åt de som gått på sjukpenning.

Över lag mycket positiv feed back för tydliga tidsgränser. "Det är det bästa som hänt!" , utropades. "Många fler går nu tillbaka till arbete efter 180 dagar med sjukpenning."

Det första problemet FK lyfte var dåliga läkarintyg, vilket ger mycket dyrt merarbete. Bara 25% av alla läkarintyg duger som beslutsunderlag för sjukpenning. Läkare beskriver ofta kortfattat skadan/sjukdomen men fokuserar inte på arbetsförmåga. Ofta syns det att läkare månar om sin relation till patienten, istället för att vara tuffa med återgång i arbete.

Fick flera bra förslag för små förbättringar som kan göras i rehabiliteringskedjan av oss politiker. Håller på att sammanställa detta för att kunna skriva en rapport tillsammans med andra folkpartister som också checkar av hur det går med sjukförsäkring och övergång i jobb, vilket absolut blir en viktig valfråga!

KGE

4 kommentarer:

 1. -Ofta syns det att läkare månar om sin relation till patienten, istället för att vara tuffa med återgång i arbete.-
  Detta generalisering är typisk för Allians politiker som vill vinna billiga poäng på bekostnad av alla sjuka och skadad som inte längre kan jobba 100%.
  Min distrikts läkare har till yrke att hjälpa folk att bli frisk. Just han känner mest till hur jag har blivit skadad på jobbet och på vilket sätt jag kan bli friskare. Min läkare blir j-g
  förbannad när rykterna om att distrikts läkare generellt sjukskriver folk bara för att de inte skall göra patienter besviken.
  Vilken syn har Alliansen politiker på en hel yrkeskår? Vilken syn har Alliansen på människors natur i allmänhet? Tycker Alliansens så illa om medborgare i sverige att vi skall piskas eller måsta tvingas för att gör rätt för sig? Vad säger denna bild av medborgare i sverige om Alliansens politik?
  Vi är många medborgare som är innerlig tröt på att hela tiden bli misstänkt hela tiden av Alliansen.
  De flesta vill jobba både friska och sjuka i sverige. Vi stark ifråga sätta Alliansens syn på oss medborgare! Vi vill inte har en allmän sjukförsäkring som gäller alla när sjukdom och skadan är framme. Vi vill inte har stora klyftor där de som har skaffa sig gräddfiler.
  -Fick flera bra förslag för små förbättringar som kan göras i rehabiliteringskedjan av oss politiker.-
  Läsar inte du tidningar Karin Granbom Ellison cancer sjuka, sjuka och skadad människor utförsäkras och blir plötslig arbetslösa?
  Jag själv blev utförsäkring och plötslig frisk vid ett särskilt datum. Har träffat en handläggare hos AF två gånger som under vad jag gör hos de. Enligt AF har jag noll arbetsförmåga oavsett arbete. Genom Alliansens nya kalla regelverk förlorar jag de avtalsförsäkringar jag fick undersjukskrivning pga arbetsolycka.
  Blir inte lurad av Alliansen vackra ord de har ingenting att gör med verkligheten. Kom ihåg att du eller din närmaste kan bli sjuka och utförsäkrad och fattigare varje dag som går.
  SocialaDemokrater, Miljö Parti och Vänster har lovat har ändra dess inhumans reglar. Nej bort med Alliansen 17 sep. Ni har förbrukat min och många andra förtroende!

  SvaraRadera
 2. Engång i tiden var FP ett parti för rättvisa och solidaritet gällande bla våra socialaförsäkringar. Jag behöver bara säga Bengt Westerberg. Det fanns en syn på människor som inte gäller hos FP idag tyvärr!
  Hitintills har jag aldrig träffat en utförsäkrad sjuk människor som är glad att bli det. Konstig det verkar hon Alliansen att de växer på träd. Tvärtom jag möter ofta folk och många av de klara sig inte på de 236:- kronor förre skatt som erbjuds de sjuka som blir utförsäkrad. Om man nu verkligen vill sjukskrivnas väl skulle Alliansen se till att rehabiliterar folk innan man utförsäkrad de eller hur?
  Tekla

  SvaraRadera
 3. Vad leve Du i för värld?!

  För de flest sjuka är den här reformen ett rent hån.
  De sjuka har inte gått till arbete i någon större grad. Har FK slagit i Dig det handlar det om 180-dagarsregeln där sjuka med ett arbete inte längre får sjukpeng från FK pga av de nya hårda reglerna. Då tvingas de ju försöka jobba än mer än vad de egentligen kan.
  Och hur länge tror Du det håller?

  Begrunda så vad som händer med de som jobbar och är samtidigt har beviljats en "fortsatt sjukpeng i vissa fall", de förloratr helt rätten att sjukskriva sig på den tiden de arbetar!
  Detta Karin, är vad Din regering har åstadkommit.
  Någon hjälp till de sjuka finns inte i den nya sjuka reformen, tvärtom!

  SvaraRadera
 4. Maria, 39 år6 april 2010 17:49

  Jag har haft tidsbegränsad sjukersättning i nio år, den har "omprövats" vart tredje år. Omprövningen har inneburit att jag fått redogöra för min situation och min läkare har skickat med ett läkarintyg. Ingen från Försäkringskassan har lyft ett finger för att hjälpa mig att komma tillbaka i arbete. De flesta som är långtidssjukskrivna/har sjukersättning vill inget hellre än att komma tillbaka till arbete, vara behövda och sedda i samhället. Äntligen har jag fått det hjälp och stöd jag behöver för att i min egen takt ha möjlighet att komma tillbaka. Majoriteten som har fått hjälp kan komma tillbaka till arbetslivet, en del med anpassade arbeten, lönebidrag eller andra insatser och en del till ett vanligt arbete. Jag är väldigt glad för denna satsning, att någon äntligen ser mig och mina behov. Jag ses som en tillgång och inte en belastning för samhället. Se´n finns det de som är för sjuka att arbeta och de har ju fått möjlighet till förlängd sjukersättning eller omförsäkring efter genomgånget introduktionsprogram (som varit individanpassat). Jag har inte hört att någon kännt sig misstrodd av arbetsförmedlingen utan varit väldigt nöjd med deras bemötande!

  SvaraRadera