onsdag 17 februari 2010

Dawit Isaak i utrikespolitisk debatt och jag frågar statsministern om framtida strategi för klimatet

Idag har det varit utrikespolitisk debatt i kammaren. Nytt för i år var att Carl Bildt nämnde en person i utrikesdeklarationen: Dawit Isaak. Cecilia Wigström, ordförande för den tvärpolitiska Dawits-Isaak gruppen, höll ett lysande tal om Dawit och ägnade andra delen av talet till Belarus eller Vitryssland som landet också kallas.

Det är verkligen tråkigt att Cecilia ska lämna Riksdagen och inte ställer upp till omval! Hon har varit en stark förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter. Inte bara i Sverige, utan jag har också på en restaurang i Minsk sett henne hårdnackat läxa upp diktaturens lakejer iklädda den förnämliga titeln parlamentariker. Hon såg igenom deras snack och sa det rakt ut. Lika tydligt som talet idag i kammaren.

Expressen har gjort en serie om vad vi riksdagsledamöter gjort för Dawit Isaak. Här är mitt svar.

Igår ställde jag en fråga till statsministern i kammaren som handlade om hur EU ska gå vidare med klimatarbetet. Efter att klimatmötet i Köpenhamn brutit ihop, måste det nu till en ny strategi. Vissa länder har klart mer ansvar än andra (EU + 16 länder står för 90% av CO2-utsläppen). Dessa länder beöver sätta sig ned och diskutera vilka åtgärder de ska vidta. På FN-mötet var det de som ville minst som gick hem som vinnare. Vi kan inte acceptera det med tanke på kommande generationer!

Statsministerns svar på min fråga var intressant. Han sa att han absolut var beredd föra diskussioner om former för att ett begränsat antal länder sätter sig ned och diskuterar åtaganden. Han sa dock att så länge USA inte är med så kommer det inte att gå. Repliksvaret handlade till stor del om inrikespolitik i USA, mycket för att möjligheterna för att USA ska bidra till en positiv klimatpolitik har försämrats sedan köpenhamnsmötet.

Läs gärna utfrågningen av statsministern här. Min fråga + svar finns under anförande nummer 40-44.

KGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar