onsdag 3 februari 2010

Läget sämre i Afghanistan - Seminarium på riksdagen

Idag arrangerade Folkpartiet och Vänsterpartiet tillsammans med Svenska Afghanistankommittén, SAK, ett seminarium i Riksdagen för att öka kunskapen om asylsökande från Afghanistan. Diana Janse, UD-diplomat, som nyss utkommit med sin bok ”En del av mitt hjärta lämnar jag kvar” har lite tillspetsat sagt att man skulle kunna beskriva Afghanistan som ett land som alla känner till, men som få vet något om.

Migrationsverket har idag sagt att situationen i Afghanistan förvärrats och att det råder väpnad konflikt i en större del av landet, men inte i hela. Uttalandet kan leda till att fler afghaner får stanna i Sverige. Idag får cirka 70% av de afghanska asylsökanden uppehållstillstånd.

Thorbjörn Pettersson, generalsekreterare för SAK, beskrev läget i Afghanistan. Ett sammanfattande ord är "kaos". Nu ska 40.000 ytterligare soldater från USA sändas in. Är det ökad militär närvaro som krävs?
Pettersson underströk vikten av bistånd och civila insatser. Att amerikanska försvaret också fått ansvar att kanalisera bistånd, var något han kritiserade och han sa något i stil med att ”De är inga bra biståndsarbetare, liksom att jag inte är bra på försvar.” Läget i Afghanistan är dock så instabilt att det är tillsammans som säkerhetsfrämjande trupper och bistånd gör skillnad.

Svenska Afghanistankommittén har som huvudfokus att hjälpa till med skola, stöd till funktionshindrade och hälsovård för kvinnor och barn. Ordet ”kaos” räcker inte för att beskriva dessa människors bedrövliga situation. Omvärlden får inte förhålla sig passiv.

KGE
Nina Larsson (fp) deltog i panelen. Här kommentar på hennes blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar