onsdag 11 augusti 2010

Att tro att människor kan

Tack för uppmärksamheten på ledarplats Corren, men ni är fel ute! Ledaren menar att Folkpartiet är ett "krav-parti" och att inget parti i svensk politik är socialliberalt. Har ni missat att myntet har två sidor?

När vi i fp säger att ”närvaron i skolan ska följas upp bättre genom att skolk ska skrivas in i betyget” är det för att se till den som håller på att sumpa sin chans till utbildning.

När vi säger att ”det ska vara krav på att lärare är behöriga” är det förstås för att ge elever den bästa möjliga undervisningen.

När vi säger att ”föräldrar ska ta ansvar för att barnen inte stör i skolan” handlar det om att alla tjänar på studiero i klassrummet.

Ett jämlikt samhälle går via utbildning och kunskap till alla. Skolresultat är den starkaste avgörande faktor för en ung människas framtidsutsikter. Idag förmår inte skolan kompensera för vilka föräldrar en elev har – det försöker vi ändra på.

När vi säger att ”socialbidrag inte ska ges utan motprestation till dem som har arbetsförmåga” handlar det om att skattepengarna ska räcka till dem som har det svårast, att aktivering leder till att fler börjar jobba och att de genomsnittliga inkomsterna ökas.

Så vad är socialliberalism? Att ha omsorg om andra människors möjligheter till goda liv, utan att förminska dem. Vi i Folkpartiet har en positiv tro på att människor växer med förväntningar. Så till media: prova gärna med att någon gång byta ut ”krav-politik” till ”förväntans-politik”. Och när nästa förslag kommer, vänd på myntet och se vem vi egentligen värnar.

KGE

PS. Om någon vill mäta engagemang i pengar – vänligen notera att Björklund i sitt senaste tal i Marstrand la ett förslag om att en halv miljard kronor ska satsas för att skapa 1000 extra tjänster i elevhälsan.

2 kommentarer:

  1. Bra sagt Karin!
    Vad är fel med att sätta krav på människor som kan lyckas?

    Corren skriver ”Folkpartiet tycks ha blivit de enkla lösningarnas parti. Tvång och förbud löser knappast skolans problem.”

    Ibland kan det vara bra att någon påminner oss att med rättigheter kommer också skyldigheter.

    Ska man ha en bra utbildning, är man skyldig att vara i skolan, att lyssna på sin lärare istället för att vara stökig i klassrummet.

    Att ställa krav på någon är att ge honom en bättre chans att lyckas.

    Jag ser inget problem med att Folkpartiet pratar klarspråk!


    En liberal sympatisör.

    SvaraRadera
  2. Som jag skrev även i ett mail till dig så håller jag med Corren ledare helt och hållet och har som socialliberal de senaste åren bara varit frustrerad äver FPs politik på riksplanet. Särskilt då det mest andas enkla lösningar och snarare verkar förtryckande av individer än frigörande. Kontraproduktivt med andra ord.

    Med en "förväntans-politik" riskerar man att ignorera bakomliggande mekanismer och bara fixa symptomen. I säkerhetsforskning brukar man tala om front-end accidents och back-end problems. Det betyder att när saker händer olyckor i operativ verksamhet så beror det ofta på problem i organisation, regelverk, och annat. Snarare än att individer gör fel. Om vi vill lösa problemen måste vi ta reda på varför de gör fel. Det hjälper alltså inte att begränsa/regelstyra människors beteende i operativ verksamhet om orsakerna till beteendet finns i det bakomliggande system. Då kommer bara ett nytt beteende baserat på samma bakomliggande orsaker att ta sig nya oönskade uttryck i framtiden.

    Vad jag är ute efter är alltså att nuvarande politik söker enkla lösningar på komplexa problem. Det leder till att man trycker ned människor, även om det såklart inte är ens ambition. Det retar gallfeber på mig som socialliberal väljare. Jag saknar förståelsen mellan samspelet mellan samhälle och individ. Det är detta jag menar med att socialliberalismen inte är företrädd. Kvar finns bara fokuset på individen-i-sig-själv vilket sätter upp skygglappar för vilka lösningar och problem man ser. Socialliberalismen handlar för mig om att se individen-i-samhället.

    SvaraRadera